KK inför Tandem: ”de är bäst klädda för värmen”

- in Studentliv

Tigrar, tomtar och tagg. Tandemstafetten går av stapeln klockan 21.00 i kväll. Kuratorskollegiet (KK) ger sina spaningar inför tävlingen.
– I nuläget är Hallands nation väldigt duktiga på att stötta sitt lag och hajpa upp det hela, säger KK:s vice ordförande Klara Walse.

När Lundagård når KK:s ordförande Erik Granfeldt och vice ordförande Klara Walse sitter de i bilen på väg upp mot Göteborg, där den traditionsenliga Tandemstafetten har sitt startskott. 

Kuratorskollegiet är samordnare av Lunds nationer, och ingen i dess ledarduo ska tävla i år; de har i stället varit med och arrangerat stafetten. Dock cyklade Klara Walse för Teknologkåren 2019. Hon minns inte exakt vilken position hennes kår fick, men det var ”långt ner”. 

– Jag bidrog inte jättemycket, säger Klara Walse med ett skratt.

Det här är Tandemstafetten

+

Tandemstafetten är en cykelstafett anordnat av Idrottskollegiet, ett underkollegium till Kuratorskollegiet. Stafetten har sin start vid Röda Sten konsthall i Göteborg och slutar vid Lundagårdsfontänen framför universitetshuset i Lund.

I år tas traditionen upp för första gången på fyra år. Tandemstafetten har funnits sedan 1971.

På sociala medier sprids tagget. Malmö nation har sin quratorsbrottning. Östgöta nation är iklädda full tomtemundering. Och Västgöta nation fångar sitt Tiger-tandem-lag när de taggar till med att göra ”vågen”. 

För KK sticker en nation ut i sociala medier, framför allt i Facebook-kommentarerna.

– I nuläget är Hallands nation väldigt duktiga på att stötta sitt lag och hajpa upp det hela, säger Klara Walse.

– De är också bäst klädda för värmen, fyller Erik Granfeldt i. 

Västkustnationen är utklädda till ”Hallands Angels”, med jeanskläder som ger bara armar och ben; ett genidrag då temperaturen ska hålla sig runt 20 grader. 

Finns det några tippade vinnare?

– Vi vet ju att det finns en del starka cyklister i en del organisationer, men det är svårt att förutspå nu inför start. Det spelar roll inför Stora och Lilla Bergshackan. Då får vi se vilket skick de är i, säger Erik Granfeldt och refererar till priset för att ha cyklat uppför Hallandsåsen respektive Söderåsen snabbast. 

Brukar alla klara Hallandsåsen?

– Jag tror det! Alla vill ju gå i mål. Det beror mest på om cykeln pajar eller inte, svarar Klara Walse. 

Har det hänt tidigare?

– Säkert. 

– Men många har backat upp med reservcyklar också, säger Erik Granfeldt. 

 

KK:s vice ordförande Klara Walse och ordförande Erik Granfeldt ska ta en glass i Vejbystrand innan de fortsätter upp mot Göteborg. Foto: Privat.

I en tidigare version stod det att Lilla Bergshackan gavs ut till det lag som klarade Romelåsen snabbast. Det är snabbast uppför Söderåsen som man får Lilla Bergshackan för.