14. När julens ridå rullar upp

- in Julkalender

Julen kan vara den högtid som vinner i antalet filminspelningar bland världens högtider. Men varför finns det julfilmer och vilka ska man se?

När julen kommer så finns det en oförklarlig längtan att kura ihop sig i en soffhörna med ett digert gottebord tillhands och ge sig hän åt en riktigt bra julfilm. För att få en bra filmjul så tar Lundagård hjälp av en expert, Anders Marklund, universitetslektor i filmvetenskap.

Varför det finns så många filmer som utspelar sig just under juletid?

– Jag tror att gemenskapstemat, givmildhet, och tron på ett lite magiskt övervinnande av bekymmer såsom fattigdom eller ensamhet alltid är uppskattat. Det erbjuder dessutom en lycklig slutpunkt på berättelser. Julen erbjuder också synnerligen generationsövergripande berättelser vilka rent kommersiellt sett kan tänkas vara en attraktiv genre att göra film inom.

Det är inte ovanligt att man i juletid hör många klagoljud över allt som ska ordnas och donas. Men varför gillar människor just julfilm?

– Det finns mycket olika julfilmer, från skräck som Sint och Rare Exports till en massa romantiska komedier av Love Actually-slaget.  Utgångspunkten är i samtliga fall att filmerna förhåller sig till något som i princip alla kan relatera till och kanske gärna också vill bevara i någon form.

Vad tycker du en sevärd julfilm ska innehålla?

– I julfilmer bör det finnas med en fin, stor, lycklig gemenskap som säkerställs mot slutet av berättelsen och som grundar sig i att några konflikter har kunnat övervinnas.  Sedan bör det finnas med några moderna perspektiv på jultraditionerna. Filmerna måste naturligtvis anknyta till allt som alla känner till, men jag gissar att de flesta gärna vill se att det även förs fram lite förnyelse av dessa traditioner. Man kan nog se det som en förhandling mellan olika generationers perspektiv, eller som en förhandling mellan en nostalgisk bild av julen och moderna realiteter.

Många börjar smygbaka lussebullar och pepparkakor i slutet av oktober, men när får man egentligen börja se julfilm?

– Julfilmer bör man nog inte se före november, och knappast efter nyår.

Under julen visas en rad klassiska filmer på TV som har sänts år efter år trots att de egentligen inte har något julelement. Ett exempel är The Sound of Music. Hur blir en ”icke-julfilm” en typisk julfilm?

– De erbjuder en tämligen söt och oförarglig, men ändå inte menlös eller ointressant berättelse som, i bästa fall, en hel familj kan samlas kring. En film som alltid levererar samma glädje. Men, lite slump och godtycke finns det ju. The Sound of Music var ju en stor film redan när den kom, och om det sedan råkade bli den filmen som tidigt köptes in till tv för julvisning kan det ha blivit en tradition…

Om man bara ska se tre julfilmer, vilka ska det vara då?

– Jag är mycket svag för Kan du vissla, Johanna? och den första versionen av The Miracle on 34th Street (1947). Sen finns det ju inte mycket som kan mäta sig med

 

När ska man höra en varningsklocka ringa och slå av TV:n?

– Man kan väl tänka sig att det för många nog är klokt att undvika julfilmer där karaktärerna är hämtade från andra sammanhang och sedan blivit inplacerade i en julversion. Om någon råkar tro att de enormt populära italienska Natale-filmerna är något att se, bör man nog tänka till en gång till. Och om man ska nämna en storproduktion som borde ha kunnat göras enormt mycket bättre kan man föreslå Polarexpressen.

Fakta

[checklist]

Varje dag fram till julhelgen kommer Lundagard.se och Lundagard.net att försöka bjuda på det bästa som julen kan ge. Spana in kalendern på Lundagard.net här Illustrationer: Anna Åkesson

  • Om Anders Marklund
  • Universitetslektor i filmvetenskap Lunds universitet.
  • Hans forskningsintressen ligger inom svensk och europeisk film, med särskild tonvikt på populärfilm och nutida film.
  • Anders Marklund är även redaktör för tidskriften Journal of Scandinavian Cinema (Intellect)

[/checklist]