Trenderna vi hoppas ska dö

Lundagårds kulturredaktion har grävt fram de där trenderna som bara vägrar försvinna, men som ingen hade saknat om de dog.

Clean girls

Clean-girl-trenden är en strävan efter perfektionism. Någon som är sansad, minimalistisk och sval. Men är det sanningen? Galna är vi alla, så fram med det så snabbt som möjligt. Låt det synas redan på första dejten, så vet vi vad vi har att göra med. Det är väl bättre att hitta varandra i delade trauman, diagnoser och tokerier. Annars blir det bara torrt och tråkigt.

Elin Syleymanova
Foto: Saber Malmgren

Kär men obrydd

Love, Actually vågade inte Mark säga till Juliet att han var kär i henne. Så hon gifte sig med någon annan. Men ni vet, ni umgås, tycker om varandra. När ni får frågan om ni är tillsammans höjer ni dock båda förvånat på ögonbrynen och skrattar nervöst. Ingen vill svara. För man vill vara chill, lite känslokall. Jag tycker ni ska våga. Annars förlorar ni er Juliet.

Att vara cool

Ibland kommer jag på mig själv med att låstsas. Lyssnar på någon indie-låt bara för att känna något. Kallar beskt rödvin för ”kryddigt”. Är det för att verka lite ball? Kanske. Men släpp på fasaden! Samtala om The Notebook, blasta Eurovision-låtar och drick blaskigt, billigt vin som smakar saft. Inte lika coolt, men härligt ändå.

Elin Syuleymanova

Swiftieskapet

Blir ni upprörda, ”shake it off”. Missförstå mig rätt, Taylor Swift är toppen. Albumet Folklore är alltid poppis under hösten men nu är Taylor överallt! Hon släpper både ny och gammal musik igen och är hon inte ute på turné så släpps turnén på bio. Nu känner jag bara att ”less is more” – det behövs en paus. ”Look what you made me do”, Taylor.

Adam Biwall Sandberg.
Foto: Johanna Nilsson

Färglös höststil

De mörka, regniga dagarna signalerar att hösten är här och då är det extra viktigt att måna om den lilla färg som finns. När jag ikläder mig min oragea ytterrock blir jag väldigt varse om att jag ofta är ensam med en färggrann kulör bland mängden av svarta och gråa höstjackor. Stilrent i all ära, men våga sticka ut lite, det blir roligare för alla!

Undervisningsbrist

Svenska universitetsstudenter får minst lärarledd tid i Europa. På min egen utbildning är detta tydligt, den senaste tiden har vi mötts i klassrummet högst två gånger per vecka. Närvarande lärare behövs för att inspirera och engagera oss. Ge oss tid så kommer vi även lägga ner tid.

Adam Biwall Sandberg

Obehagliga gym-ljud

Jag är mitt i mitt träningspass när jag hör det: killen bredvid mig gör någon slags obehagligt gnällande när han lyfter. Han kanske mår dåligt, tänker jag, men situationen upprepas vid andra tillfällen. Jag börjar gå på tjejgymmet. Det blir samma där. Jag förstår att det är svårt att lyfta, men när ska folk sluta stöna på gymmet?! Du är inte själv i ditt rum.

Florencia Larrosa
Foto: Isak Aho Nyman

Inga komplimanger

Du satt och pluggade i 60 timmar och fick VG på tentan. Din bästis säger att du är jätteduktig. Du blir röd i ansiktet och säger ”nä, tentan var inte så svår, jag hade tur” Tur? Bara säg ”tack” och erkänn att du förtjänar det! Sluta upp med att aldrig vara nöjd och ta komplimangen.

Tips från Tiktok-bros

Han hackar grönsaker medan han ger kärleksråd till tjejer. Innehåller är alltför upprörande. ”Om han gör så här är det för att inte bryr sig om dig”. Ingen kritik mot killens beteende eller tips för framtida situationer: killar är bara killar, tjejen är den som borde skärpa sig och gå vidare. Vill han faktiskt ge råd, eller är formatet bara ett sätt att få ragg?

Florencia Larrosa