Kvinnor studerar för att gifta sig

På Goa University är 72 procent av studenterna kvinnor. Det är en siffra som i ett land som Indien för tankarna till kvinnlig frigörelse och självständighet. Men vid en närmare anblick är svaret i stället det omvända.

Utanför datorsalen på Goa University står nio par sandaler uppradade. Innanför glasrutorna kastar Suhana Sheikh inplastat fruktgodis till sina klasskompisar som alla parkerat sig framför varsin dator för att kolla Facebook. De nio sociologistudenterna är samlade för att jobba med sitt projektarbete där de undersöker varför Goa har så många kvinnor inom högre utbildning.

– Men var är alla? Vi skulle börjat för en halvtimme sen, säger Alitho Siquera som just kommit in i klassrummet med bestämda barfotafötter. Han är kursansvarig och den som inspirerat studenterna till valet av projektarbete.

– Det finns många teorier om varför det är så många kvinnliga studenter. Vissa tror att det beror på att det anses kvinnligt att studera, andra på att kvinnor blivit mer självständiga. Här på institutionen för humaniora och samhällsvetenskap är 93 procent av studenterna kvinnor. Det är ganska extremt, säger Alitho Siquera.

Han stryker sig över flinten och går ett varv genom datorsalen.

– Jaha, om ingen är här sätter jag mig väl och mejlar lite, säger Alitho Siquera.

Sajani Gaunkar blir missnöjd över reaktionen:

– Sir, kan vi inte bara sätta igång?

– Okej, okej. Så säg mig Sajani, varför finns det bara två killar i klassen? Berätta om era hypoteser.

Goa, beläget på Indiens västra kust, är landets minsta delstat. Staten var portugisisk fram till 1961 och är i västvärlden framför allt känt som ett populärt resmål för den flummiga ryggsäcksturisten.

I jämförelse med övriga Indien ligger Goa på topp vad gäller levnadsstandard och läs- och skrivkunnighet. Kvinnor anses leva i en frihet som deras medsystrar i övriga landet bara kan drömma om. Kvinnorättsaktivisten och advokaten Albertina Almeida är dock inte speciellt överväldigad:

– I Goa gillar vi att titta snett och anklaga övriga Indien för att vara primitivt. Men som kvinna är det svårt att bryta sig loss från de patriarkala strukturerna för Goa är så litet. Döttrar ses fortfarande som en börda och selektiv abort är vanligt.

I datorsalen har diskussionerna vaknat till liv. Vem ska de intervjua? Utbildade hemmafruar? Studenter? Sameer Ahmad från Kashmir är en av två manliga studenter i klassen. Han håller inte med om att utbildning inte gör hans kvinnliga klasskompisar mer självständiga. Alitho Siquera tittar uppmuntrande på Sameer Ahmad och ber honom att utveckla.

– Jamen… en man kan inte dominera en utbildad kvinna på samma sätt som han kan med en outbildad, säger Sameer Ahmad.

– Vad säger ni om det tjejer?

– Alltså jämför jag med mina kompisar som inte pluggar så känner jag mig absolut mer självständig. Men jag vet att det kommer att förändras den dagen jag gifter mig. Då är det mannens regler som gäller, säger Neha Shridokar.

Tjejerna i klassen är istället inne på att självständighet handlar om att ha ett jobb eller inte.

– Jag får ofta känslan av att en fattig kvinna som tjänar sina egna pengar är mer självständig än den välutbildade hemmafrun från medelklassen, säger Sajani Gaunkar.

Majoriteten av tjejerna i datorsalen tror att de kommer att hamna i den senare kategorin. Som välutbildade hemmafruar.

I Goa består arbetskraften av ungefär 15 procent kvinnor, så ett liv som obetald arbetskraft i hemmet är fortfarande det absolut vanligaste scenariot för kvinnor. Men vad är poängen med att plugga om man ändå ska bli hemmafru?

– Utbildning höjer din status på äktenskapsmarknaden. Du blir mer eftertraktad. En välutbildad hemmafru kan hjälpa familjens barn med läxorna, säger Sajani Gaunkar.

Det var också anledningen till att Suhana Sheikhs föräldrar gick med på att låta dottern läsa vidare:

– Jag slipper gifta mig på några år och mina föräldrar kommer att ha lättare att hitta en bra man till mig, säger hon.

– Att jag har en utbildning ökar ju faktiskt mina chanser att också få ett någorlunda bra jobb och det tjänar ju familjen också på i så fall.

Vid Indiens självständighet 1947 var mindre än 10 procent av landets universitetsstudenter kvinnor. I dag är siffran uppe i 41 procent. Men de regionala skillnaderna är stora. I delstaten Bihar är endast 30 procent av studenterna kvinnor, i jämförelse med Goas 59 procent. Enligt Times of India är det dock bara 0,8 procent av alla kvinnliga studenter som befinner sig på forskarnivå. Utbildning är en klassfråga. Familjer som har det svårare ekonomiskt satsar generellt endast på att utbilda sonen. Dottern kommer ändå inte kunna generera någon inkomst till familjen eftersom hon efter bröllopet tillhör sin makes familj.

Men killarna då? Det var ju därför de nio sociologistudenterna började med det här projektet: i en önskan att förstå varför de inte har några manliga klasskompisar.

– Okej, vad har ni att säga om saken?

Alitho Siquera promenerar runt i klassrummet med bröstfickan fylld av whiteboardpennor och slänger ut frågan:

– Var har ni grabbarna?

Suhana Sheikh har återigen börjat smuggla godis till sina kompisar, Sameer Ahmad döljer handen under bordet för att skicka sms. Alitho Siquera står med ryggen till och märker inte hur koncentrationsnivån sjunkit i hans omgivning. Neha Shridokar kommer till klassens undsättning:

– Dom är på sjön! Killar vill snabbt tjäna pengar så de skaffar sig ett jobb så fort som möjligt. Så tänker jag i alla fall.

– Det ligger nog något i det. Vissa menar att det är mer manligt att jobba än att plugga. Men trots det är alla kursplaner otroligt anpassade för killar, säger Alitho Siquera.

45 minuter efter utsatt tid är lektionen över. Medan Alitho Siquera suddar ut anteckningarna på den mobila whiteboardtavlan diskuterar hans studenter när de ska ses och grupparbeta. De framtida välutbildade hemmafruarna. Varför protesterar de inte?

– Här i Indien är det annorlunda. Livet handlar inte om mig och min vilja. Det handlar om en större enhet – familjen. Långsamt håller det på att förändras men så är det just nu. Det är enklast att acceptera, säger Suhana Sheikh.

Fakta

[checklist]

Indien

  • Antal invånare: 1,26 miljarder
  • BNP per capita: 1 592 US dollar (Sverige 58 182 US dollar)
  • Det finns omkring 200 fullständiga universitet och ca 7 000 colleges.

[/checklist]