LTH fryser intagningen till Technology Management

- in Nyheter
@Karolina Jakstrand

Hotet om frysning av Technology Management-programmet som Lundagård rapporterade om förra veckan har nu blivit verklighet. Från och med höstterminen 2014 utlyses inga utbildningsplatser på det populära masterprogrammet.

Efter en omfattande utredning tog Lunds tekniska högskolas ledning beslutet att frysa intagningen till Technology Managementprogrammet inför hösten. Det finns enligt ledningen flera anledningar till detta, bland annat för många studenter samt bristande finansiering.

LTH:s rektor Anders Axelsson menar att de även vill utveckla programidén och göra den tillgänglig för andra utbildningsprogram. Han har idag fått starka reaktioner på beslutet.

– Vi försöker se på det positivt. Det finns många människor som brinner för sin utbildning och sitt program, säger han och fortsätter:

– En student kostar ungefär 90 000 kronor per år. Vi har för många studenter vilket gör att pengarna inte räcker för att täcka kostnaderna.

Vissa påstår att det bara är en myt att utbildningen kostar så mycket. Vad anser du om det?

– Det är de nog mest ekonomer som säger. De kan komma upp till LTH och fråga sig varför vi har så stora byggnader och varför det luktar så konstigt. Vi förankrar allting vi gör i verkligt experimenterande och det kostar jättemycket pengar.

Vi har fått tips om att ledningen egentligen inte har så mycket att säga till om utan att det är lärarna på utbildningen som har den största makten över utbildningen. Håller du med om det?

– Man kan väl säga så att en utbildning som ligger mitt emellan EHL och LTH gör att man har svårt att få en överblick över utbildningen. Man har svårt att se exakt hur saker och ting har organiserats, säger Anders Axelsson.

Försöker se det positivt

Teknologkårens ordförande Björn Hansson håller med om detta.

– Vi ser det här som en följd av de organisatoriska problem som finns runt programmet, till exempel är uppdelningen mellan LTH och EHL inte riktigt klargjord och fungerar inte särskilt bra, säger han.

Björn Hansson berättar att han träffat många som känner en stor besvikelse över att programmets intagning fryses. Samtidigt försöker han se det positivt och hoppas på att det ska leda till något bra trots att det redan är ett väldigt omtyckt program.

Vilka förbättringar av programmet vill ni se?

– Utbildningsbevakningen har till exempel hamnat i kläm, vi vill se att det förbättras. Vi vill också att de ska vidga konceptet och erbjuda de här bitarna till fler studenter.

Håller ni med om att det är en pengafråga?

– Till viss del så handlar det ju definitivt om pengar. Det är ju synd på ett sätt att ekonomin har hamnat så mycket i fokus. Just nu har vi gjort det vi kunnat och Teknologkåren reserverar sig mot det här beslutet, säger Björn Hansson.