"Pessimismen är stor"

- in Kursen
@Lundagård

EU har förlorat sitt förtroende i Grekland, säger filologistudenten Jacob Jonsson.
– Pessimismen är stor. Folk tänker att det inte spelar någon roll hur valet går, det blir ändå inte bättre.

Jacob Jonsson är hemma i Lund under karnevalsveckan, men studerar annars i Thessaloníki i Grekland. Foto: Namn namn
Jacob Jonsson är hemma i Lund under karnevalsveckan, men studerar annars i Thessaloníki i Grekland.
Foto: City/Herman Omstedt

Grekland har brottats med en ansträngd ekonomi i flera år. 2010 drev Internationella valutafonden, EU-kommissionen och Europeiska centralbanken igenom ett första besparingsprogram i utbyte mot ett nödlån till landet.
Besparingarna märks tydligt på universitetet där Lundastudenten Jacob Jonsson pluggar sedan september.
– I höstas gjordes stora nedskärningar i bibliotekspersonalen. Universitetet är smutsigt eftersom det sällan städas. Ingen uppskattar det, men jag tänker inte så mycket på det eftersom jag går hem direkt efter föreläsningarna.

Nedskärningarna är den största utbildningspolitiska frågan i Grekland för tillfället. Demonstranter ockuperar fakulteter med jämna mellanrum.
– För att seminarium ska kunna genomföras flyttas de till hotell och liknande platser, säger Jacob Jonsson.

Hur hantera EU
Men grekerna hyser inte stort hopp om att det stundande valet till Europaparlamentet ska kunna förändra landets ansträngda situation, enligt Jacob Jonsson.
– Debatten handlar mycket om hur politikerna ska hantera EU, om sparpaketen ska följas eller inte.

Men pessimismen mot organisationen är stor.
Hur hett är EU-valet i landet?
– Många är ganska uppgivna, men det verkar ändå som att fler kommer att rösta den här gången än tidigare val. Frågan är förstås vilka de kommer att rösta på, om det är missnöjespartier som Gyllene gryning som når framgång. Men grekerna är trots allt stolta över att vara en del av Europa, vilket de ser EU som en symbol för.

Fakta

[checklist]
Jacob Jonsson
  • Ålder: 25 år.
  • Pluggar i Lund: Klassisk filologi sedan 2009. Filologi är en forskningsinriktning med fokus på textanalys och språkvetenskap.
  • Pluggar i Grekland: Filologi, främst grekiska på Aristotelesuniversitetet i Thessaloníki, som grundades 1925 och är Greklands näst äldsta.
  • Anledningen till att jag sökte mig utomlands: ”Jag ville komma från Lund. Valet föll på Grekland eftersom det är mer villigt att kompromissa när man pluggar än större utbytesländer som Frankrike och Tyskland. Eftersom det är ett mindre land är det mer flexibelt.”

Detta är sista delen i artikelserien om lundastudenter som är på utbyte i Europa inför Europaparlamentsvalet som Lundagård gjort i samarbete med tidningen City.

[/checklist]

Text: City/Rebecka Sjöberg