Så blir karnevalsvädret

Det ser lovande ut för karnevalsvädret inför helgen. Lundagård ringde upp SVT-meteorologen och förre lundastudenten Nils Holmqvist för att få en prognos. 

Förre lundastudenten och meteorologen Nils Holmqvist ger en bra prognos för karnevalsvädret – 20 grader och sol på lördagen. Foto: Privat.
Förre lundastudenten och meteorologen Nils Holmqvist ger en bra prognos för karnevalsvädret – 20 grader och sol på lördagen.
Foto: Privat.

Nils Holmqvist har tidigare läst meteorologi vid Lunds universitet och Köpenhamns universitet och jobbar nu som meteorolog för Sveriges television.
– Det blir riktigt bra karnevalsväder. Vi har haft rätt skakigt väder nu men det blir långsamt bättre. Veckan efter karnevalen kan det bli ganska varmt och eventuellt åska, så karnevalen är väldigt vältajmad mellan två ostadiga perioder, säger Nils Holmqvist.
– Det kommer in en högtrycksrygg från sydväst under fredagen. På lördagen blir det cirka 20 grader och sol. Under söndagen kan det komma mindre skurar från ett lågtryck som varit över Europa, berättar han.

Lämnar paraplyet hemma
Som gammal lundastudent har Nils Holmqvist varit med om karnevaler förr.
– Jag besökte Rättochfelkarnevelen 2010 och kommer ner till Lund på lördag. Tåget är alltid som bäst på lördagen, och sen tänkte jag gå runt på området och bara njuta och besöka några av tälten, säger Nils Holmqvist.
– Jag lämnar paraplyet hemma på lördagen och hoppas att jag får ta på mig solglasögonen.
Vad har du för råd till karnevalsbesökarna?
– Glöm inte solkrämen! Annars är det bara att njuta och ha kul, tycker jag.