Lund ska bli Sveriges bästa studentstad

Lunds nya röd-grön-rosa kommunstyre har tagit över den politiska taktpinnen och står i startblocken för att börja förändra. Kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren är redo att göra Lund till landets bästa stad att studera i.

Hanna Gunnarsson (till vänster), ledamot i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet.  Foto: Thobias Bergström.
Hanna Gunnarsson (till vänster), ledamot i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet.
Foto: Thobias Bergström.

Det politiska spelet är över. Torgmötena är passé och valstugorna nedmonterade. Nu är verklighetens lunk åter. Lunds nya röd-grön-rosa kommunkoalition med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ är tillsatt sedan en vecka och de politiska posterna är snart fyllda. Nu handlar det om att leva upp till vad som lovats.

Lunds nya styre är av en annan fräschör än sina företrädare – många av dem är unga och har ett studentliv färskt i minnet. Under presskonferensen är fem av de sju partirepresentanterna kvinnor.
– Vi har förutsättningar som den tidigare majoriteten inte hade. Vi är många som har aktuella erfarenheter av studentlivet i sig och även studentpolitiken, säger Hanna Gunnarsson, ledamot i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet.

Studentråd ska utvecklas
Kritik har tidigare riktats mot att studenterna och dess intressen varit åsidosatta i kommunpolitiken. Studenterna har inte varit tillräckligt intressanta – frågan om en spårväg har fått kommunpolitikernas kollektiva mun att vattnas desto mer. Det har funnits ett studentråd som skulle föra studenternas talan, men som i stort sett varit helt tyst.
– Studentrådet har inte tagits på allvar. Det handlar om att arbeta om och utveckla den här strukturen vi har, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S).
– På grund av att de här kommunikationskanalerna inte fungerar så bra, så vi vet vi politiker alldeles för lite om studenternas behov och viljor. Om vi visste mer om det, så skulle vi kunna inarbeta betydligt mycket mer av det i vår politik. Detta är en prioriterad fråga, säger han.

Lund som landets bästa
Och siktet är högt ställt. Nu ska Lund inte bara ha landets bästa universitet – utan även bli landets bästa studentstad. Alla ursäkter åt sidan.
– Varför ska Lund inte kunna bli landets bästa studentstad? Det som Lund står för, med den mångfalden som finns – det är sådant vi siktar på. Det här ska vara den bästa platsen i landet för studier. Vi kommer aktivt utnyttja statliga myndigheter och regeringen för satsningar på Lunds universitet. Studentperspektiven kommer vara väldigt tydliga, förklarar Anders Almgren.

Problemet med studentbostäder inte löst
Men för att tävla med de bästa, handlar det inte bara om universitetet. Man måste man kunna ge sina studenter tak över huvudet. I det nya Lund ska 1200 nya bostäder byggas varje år – varav 500 hyresrätter. Några av dem ska hjälpa till att täcka upp för den stora bostadsefterfrågan som kommer från studenter inför varje terminsstart.

Någon strukturell plan är dock inte ännu formulerad för att få bukt med studentbostadsfrågan.
– Vi ser gärna att kommunen medverkar på ett positivt sätt för att kunna bygga fler studentbostäder. Vi ser positivt på utökade rabatter för de som bygger studentbostäder. Vi är positiva till att pröva tomträtt som form – att man slipper köpa tomterna och kan bygga billigare, säger Anders Almgren.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Hemma hos Edilen

I snart ett år har Hanna Dagsgård kunnat