Slumpen avgör vem som får bankkonto

- in Nyheter

Flera bankbesök, oklara besked och godtycklig behandling. Det är verkligheten för många av Lunds internationella studenter som vill öppna ett svenskt bankkonto.

När Reuben Masereka från Uganda anländer till Sverige i augustifår han inget personnummer. Hans masterprogram i ekonomi varar i mindre än de tolv månader som krävs för att få ett. Reuben Masereka bestämmer sig ändå för att skaffa ett bankkonto, eftersom han på ett enkelt sätt vill kunna betala sin hyra.

Reuben Masereka besöker först SEB, men de meddelar att de enbart kan erbjuda honom ett konto utan tillgång till internetbank. Så småningom besöker han Handelsbanken, där han accepteras som kund direkt och får ett konto med internetbank.
– Hos Handelsbanken behövde jag bara visa mittpass och mitt antagningsbesked från Lunds universitet, sen fick jag mitt konto, säger Reuben Masereka.

Vanligt problem
Reuben Maserekas situation är långt ifrån ovanlig. Många internationella studenter behöver ett bankkonto för att betala hyra, för att ta emot stipendiepengar, för att gratis ta ut pengar i svenska bankomater, eller för att betala online. Men precis som Reuben Masereka stöter de på problem, framförallt om de kommer från länder utanför Europa.

I teorin existerar dock inga problem.
– Enligt svensk lag är de banker som erbjuder sig att ta emot insättningar som skyddas av insättningsgarantin skyldiga att ta emot sådana insättningar av ”var och en” om det inte finns särskilda skäl mot det. Det kan självklart diskuteras vad ”var och en” betyder, men man skulle kunna säga att det betyder alla, oavsett personnummer och nationalitet, säger Åsa Arffman, jurist på Svenska bankföreningen, och konstaterar:
– Det går alltså inte att säga direkt nej när en student utan personnummer kommer och frågar om ett konto.

Svenska bankföreningen företräder alla större banker i Sverige.
De har även tagit fram en checklista för hur utländska studenter ska kunna skaffa ett konto på deras banker.

Mycket oklart
När Lundagård ringer runt bland de större bankerna råder det dock många oklarheter kring vilka regler som finns och hur de tillämpas. Om man som utländsk student kan få ett konto verkar handla om tur och tillfälligheter.

Nordea och SEB:s presstjänster är osäkra, men svarar till slut att de ger konto till alla efter att ha tagit reda på vem de har att göra med. Nordea lägger dock till att de ”helsthar studenter med personnummer”  och SEB understryker att det ibland kan ta lite längre tid innan man får besked om man kommer från ett land som Sverige har ett embargo mot, till exempel Irak eller Syrien. Swedbank hänvisar oss till Svenska bankföreningen och deras riktlinjer.

Danske banks presschef Bernd Schmitz ger svaret att det för närvarande inte går att öppna ett bankkonto utan personnummer hos dem. Det var dock den enda bank som Madina Balgabek blev tillåten att öppna ett konto hos.

På Lunds universitet säger de sig ha varit medvetna om problemet under många år.
– Det här är en viktig fråga som vi har tagit upp. Det är viktigt för integrationen att den första tiden i Sverige går smidigt och universitetet har ett stort ansvar, säger Maria Johansson, internationell handläggare vid Externa relationer.

Ska se över riktlinjerna
Under de senaste åren har universitet kontinuerligt träffat bankerna. Om det har givit något konkret resultat är dock inget Lise Bröndum, ekonomidirektör vid Lunds universitet, kan uttala sig om.
– Jag kan inte säga om det har blivit bättre eller sämre men dialogen har i alla fall blivit bättre och det är ett viktigt steg, säger Lise Bröndum.

Nu arbetar universitetet för att de tillsammans med bankerna gemensamt ska se över riktlinjerna.
– Vi håller nu på att diskutera vilka dokument studenter måste visa när de kommer, så att de inte får olika besked hos Lunds banker, säger Maria Johansson.

Ekonomidirektör Lise Bröndum tycker dock att det är svårt att säga när problemet ska vara löst.
– Jag tror det här är en fråga där det inte går att säga att ”nu är det löst”, utan den måste jobbas med kontinuerligt.

Undantag
Alla har rätt till ett bankkonto. Men det finns undantag. Enligt lagen får banken inte genomföra transaktioner om:
1. Personen har kontakter med en bank som finns med på en sanktionslista (EU-förordning)
2. Det kan misstänkas att kontot ska användas för pengatvätt.