Nej, jag har mens

- in Nyheter
Pressbild: Galago förlag
Pressbild: Galago förlag
I höst har mensen färgat kulturen röd. Det har släppts serieromaner om mens genom historien och konstnärer har visat verk med riktigt mensblod. Kobra ägnade ett helt program åt mens.

För mig, en person som menstruerar, känns det fantastiskt med alla dessa kulturpersoner som snackar mens. För vi har fortfarande ett helt ofattbart tabu kring mensblod. Mens har genom historien beskrivits som orent och äckligt, men även övernaturligt och i vissa kulturer heligt.

Att läsa Liv Strömqvist serie Blood Mountain gör mig arg och frustrerad. Det är fascinerande hur ett så pass religiöst och misogynt tabu kan leva kvar så starkt i världens mest sekulariserade land. Vi tror inte längre på gud men mens är äckligt, för att… Ja, varför?

Ett tabu som fascinerar mig särskilt mycket är oförenligheten mellan mens och sex. När Zara Larsson  la upp en bild där ett tampongsnöre syntes på sitt Instagram-konto var det många killar som kommenterade med ”bajs är ju också naturlig men lika äckligt”. Men som denna fantastiska 16-åring konstaterar, en mer träffsäker liknelse hade varit mellan sperma och mens då båda har med fortplantning att göra.

Medan sperma har en självklar plats i sexualiteten verkar det som att många uppfattar en slags naturlag som säger att mens och sex är oförenligt. Det hänger såklart ihop med den historiska konstruktionen av mensen som oren. En del får panik av tanken på någon som helst kontakt med andras mensblod men även många personer som menstruerar är helt främmande för tanken på att ha sex under menstruation.

Att i en intim situation säga ”jag har mens” räcker och underförstått förmedlas ”nej, jag vill inte ha sex. Eller jag kanske vill men det går ju inte”. För många är det genant att säga att anledningen till att man inte vill ligga är just mensen. Då drar man hellre än vit lögn om att man inte ligger med folk man nyss träffat. Istället för att besvara frågan om man vill följa med hem med ”Visst, men vi kommer inte ha omslutande sex eller något som på annat sätt tillfredställer mig – för jag har mens”. Hellre pryd än oren.

Att sex och mens är för oförenligt är så pass implementerat att många uttrycker att de känner sig totalt asexuella under mensen, sexlusten är oexisterande. Så kan det säkert vara, MEN, för väldigt många är det ju precis tvärt om. På grund av alla hormoner är det vanligt att sexlusten ökar under mensen.

Än mer intressant, sex på olika vis eller onani är ett av de mer effektiva ”naturliga” botemedlen mot mensvärk. Genom ökad blodtillförsel vid orgasm lättar kramper och spänningar. Så utöver att många faktiskt är extra benägna att vilja ha sex under menstruation är det för de flesta som menstruerar BRA att ha sex. Eller onanera.

 

Vill du berika ditt liv med lite menskultur? Tre höströda tips:

  • Kvinnor ritar bara serier om mens, en serieantologi redigerad av Sara Olausson
  • Kobras avsnitt om mens, finns på Svtplay till januari 2015
  • Utställningen av Liv Strömqvist serie Blood Mountain, visas på Landskronas museum tillsammans med tidigare verk till februari 2015