Facit till nyhetsbruset

- in Nyheter
@Studentbladet

UkrainaLITTERATUR Ukraina – gränslandet – Anna-Lena Laurén & Peter Lodenius (Schildt & Söderströms)

Bara ett drygt år efter att konflikten i Ukraina började eskalera finns nu en sammanfattning av krisen. Anna-Lena Laurén (Hufvudstadsbladet, Svenska Dagbladet) har tillsammans med Peter Lodenius (f.d. chefredaktör på Ny Tid) sammanställt en drygt 120 sidor lång reportagebok om vad som skett i Ukraina under det galna året 2014. Boken innehåller också bilder av fotojournalisten Niklas Meltio (bl.a Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Helsingin Sanomat).

Berättelsen om Ukraina inleds på Majdantorget i november 2013 då Kievborna drar ut på gatorna i protest mot att president Viktor Janukovytj lät bli att underteckna associationsavtalet med EU. Boken avslutas med brev av Lodenius och Laurén skrivna i januari 2015, en dryg månad innan EU, Ryssland och Ukraina lyckades förhandla fram ett avtal om vapenvila i östra Ukraina.

Som Laurén själv säger kan boken i första hand ses som en mellanrapport. Men för den som följt med nyhetsrapporteringen med ett halvt öga sedan demonstrationerna på Majdan inleddes fungerar boken också som ett välskrivet facit över vad som hände under det blodiga året 2014. Då nyheter om nerskjutna passagerarplan, gröna män och hybridkrig kan kännas förvirrande ger Ukriana – Gränslandet en bra helhetsbild över hur och varför krisen eskalerade. För en mer inbiten nyhetsjunkie kan reportageboken med sina drygt 100 sidor däremot kännas en aning ytlig.

Ukraina i uppror. Foro: Niklas Meltio
Ukraina i uppror. Foro: Niklas Meltio

Då Lauréns reportage från barrikaderna på Frihetstorget, köksbord på Krimhalvön och vägspärrar i östra Ukraina varvas med Lodenius historiska bakgrund till krisen blottas en gammal sanning om alla väpnade konflikter i moderna tid: civilbefolkningen tar alltid den största smällen. Att krig är tragiskt och slår hårdast mot de oskyldiga är knappast en ny spaning, men i fallet Ukraina blir det här speciellt tydligt. Många av de civila personer som får komma till tals i boken skulle helst se ett snabbt slut på konflikten, men kriget fortsätter riva upp djupa sår och skapar misstro mellan människorna.

Trots avtalet om vapenvila är det tydligt att situationen är i akut behov av en snabb och hållbar lösning för att inte Ukraina ska förbli en splittrad och orolig region. Boken avslutas med det mycket talande citatet av den ryske journalisten Arkadij Babtjenko som bevakat krigen i Tjetjenien: “I början finns det inget hat.”

Text Niklas Evers
Tidigare publicerad i Studentbladet

Läs också Daniel Kindstrands reportage från Ukraina, här i Lundagård.

 Recensionen är en del av litteratursamarbetet ”Nordiska Studentaviser” mellan svenska Lundagård, finska Studentbladet och norska Universitas.