Hur hanterar man stress på ett bra sätt?

- in Frågan

I plugglivet förknippas larv ofta med slarv. Men psykologen Samuel West uppmuntrar till barnsligheterna – för att kunna leka bort stressen. Inte minst nu, när de första tentorna för terminen börjar närma sig. 

Sommaren är kort. Terminen har precis dragit igång i Lund, men stressen och pressen tycks redan ligga tjock i luften. För många studenter är framtiden på arbetsmarknaden oviss, så det gäller att ligga i. Koppla bort semesterhjärnan och börja producera.

Men Samuel West, psykolog och doktorand i organisationspsykologi vid Lunds universitet, uppmuntrar tvärtom till barnsligheterna – just för att kunna hantera stressen.
– Idag tar många studenter livet väldigt allvarligt. Allting man gör värderas efter ”På vilket sätt är detta gynnsamt för mig i framtiden? Hur kan det här föra mig ett steg närmare drömjobbet?” Det är tråkigt att en 22-åring inte kan unna sig att experimentera, och göra misstag, säger han.

I sin forskning fokuserar Samuel på hur ett lekfullt arbetsklimat kan främja medarbetarnas innovation och kreativitet. Detta ses ofta som tabu, att vuxna människor ska hålla på och larva sig. Men Samuel berättar att lek är viktigt för välmåendet.
– Motsatsen till lek är inte arbete. Det är depression. Prioriterar du bort leken har du ett liv som är fullt av aktiviteter, men ingenting som ger dig glädje. När du leker går du helt upp i det du gör, och tappar ofta tidsuppfattningen för att det är så roligt och engagerande. Du är i nuet, och kroppen blir lugnare.

Så, hur gör man då rent praktiskt för att få in leken i plugglivet?
– Gör något som får dig att känna dig töntig! Något helt meningslöst. Återhämtning handlar om att göra det du inte gjort. Har du suttit still och jobbat hela dagen? Gå ut och spela brännboll! Har du jobbat fysiskt, så kanske du kan spela alfapet. Huvudsaken är att det är någonting helt kravlöst, som du gör bara för att det är roligt.