Högt tryck på bostadsmingel

- in Nyheter

Det är onsdag kväll och det har bildats en lång kö in till Sångsalen som ligger på andra våningen i AF-borgen. De flesta i kön är studenter och de köar till Bopoolens bostadsmingel, där det är tänkt att studenter som letar efter boende ska få chans att personligen möta uthyrare.   

Att det är brist på bostäder i Lund är det ingen frågan om. Det märks även på minglet. Totalt har 67 studenter anmält sig till kvällens event. Detta jämfört med 11 personer som anmält sig som uthyrare.

Mats Lindahl, jurist på Hyresgästföreningen är på plats under kvällen för att informera både bostadssökande och privata hyresvärdar om lagar, rättigheter och skyldigheter på den svenska hyresmarknaden. När Lundagård frågar honom vad det största problemet som bostadssökanden i Lund stöter på så blir svaret helt enkelt ”bostadsbrist”.

Mats Lindahl är jurist på Hyresgästföreningen. Foto: Ben Dohrmann

– Bostadsbristen är det stora problemet och den leder till väldigt höga hyresnivåer i vissa fall. Vi har en lagstiftning, privatuthyrningslagen, som gör att hyran kan sticka i väg ordentligt när man hyr ut bostadsrätter eller egna hem, säger Mats Lindahl.

– Man kan försöka ackordera (förhandla reds anm.) om hyran men problemet är att det är uthyrarens marknad och de hyr ut till dem som betalar mest, säger Mats Lindahl.

Mats Lindahl förklarar att när det gäller uthyrning i andrahand av hyresrätter så gäller bruksvärdesprincipen. Principen innebär att den skäliga hyran sätts utifrån lägenhetens standard.

Den som hyr ut en omöblerad hyreslägenhet i andrahand får med andra ord normalt inte ta ut en hyra som är högre än den man själv betalar till hyresvärden.

– Har man som andrahandshyresgäst betalat för mycket har man rätt till återbetalning av det beloppet som varit över den skäliga hyran. Då ska man vända sig till hyresnämnden inom tre månader efter att man flyttat ut, säger Mats Lindahl.

Kvällen inleds med ett välkomnande från Anders Almgren (s), Kommunstyrelsens ordförande i Lund sedan 2014. I sitt anförande räknar han upp pågående bostadsprojekt som är på gång.

Anders Almgren (s) inledde kvällen. Foto: Ben Dohrmann

I en intervju med Lundagård senare under kvällen räknar han återigen upp exempel på vad som byggs i kommunen. AF bostäder har sitt gigantprojekt Marathon uppe vid Tunavägen, Lunds kommuns fastighets AB (LKF) bygger för första gången studentbostäder och det finns studentbostadsprojekt med privata byggare uppe vid Brunnshög.

– Det färdigställdes rätt så mycket studentbostäder förra året. Det vi lyckats med de senaste åren, 2017 och 2018, är att det kommer ut otroligt mycket mer studentbostäder. Förra året var det största bostadsbyggandet i Lunds kommuns historia – större än under miljonprogrammet. Och det vi vill göra nu är att hålla i utvecklingen de kommande åren. Vi vill se till att det byggs minst 4000 studentbostäder de närmaste tio åren. Det är 400 nya bostäder varje år.

Att det byggs och kommer att byggas studentbostäder råder det ingen tvekan om. Däremot löser det inte den akuta bostadssituation som många studenter möter i dag. Ian Barnett från USA har kommit till Lund för att läsa politik och ekonomi. Han bor just nu på ett hostel och har inget säkrat boende för höstterminen.

Ian Barnett från USA deltog i minglet. Foto: Ben Dohrmann.

– Det låter ju som att de bygger mycket studentbostäder men det hjälper inte mig. Jag kommer redan ha flyttat från Lund när de är klara, säger Ian Barnett.

Han kom till bostadsminglet med förhoppningen om att få några ledtrådar om boende men på tavlan med alla bostadsannonser hänger fyra stycken annonser som endast tar emot kvinnliga hyresgäster. En annan av annonserna är från det hostel som han redan bor på.

Bopoolen arrangerade bostadsmingel. Foto: Ben Dohrmann

Längs de två långborden i Sångsalen står skålar med godis och gratispennor. När den inledande presentationen är avklarad påbörjas minglet mellan hyresvärdar och bostadssökande. Det är lång kö till varje hyresvärd och studenterna får vänta på sin tur att få en pratstund med de som hyr ut sina bostäder.

Som arrangör för minglet står Bopoolen som är Lunds universitets studentkårers andrahandsförmedling av bostäder.

– Minglet är en möjlighet för uthyrare att träffa potentiella hyresgäster men framförallt är det en möjlighet för de som kommer till Lund utan bostad att få göra ett personligt intryck. Många har suttit i sitt hemland och mejlat massa människor men aldrig fått något svar. Här får de i alla fall en chans att göra ett intryck och kanske få en bostad, säger Katja Bröms, projektledare på Bopoolen.

– Vi hoppas att det ska ge nya bostäder men också ett större kontaktnät för de som inte har något i Lund. Man kan också träffa andra sökanden, att inse att man är flera som är i samma båt, säger Katja Bröms.

Katja Bröms och Ellen Hedberg från Bopoolen. Foto: Ben Dohrmann.

Det största problemet för bostadssökande tror Katja Bröms är att man inte inser hur svårt det faktiskt är att få bostad i Lund.

– En del kommer hit och tror att det ska lösa sig. Men man måste vara väldigt aktiv i sitt sökande, säger Katja Bröms.

Alexandra Andersson från Göteborg ska börja läsa i Lund till hösten. Hon bor för tillfället kvar men har kommit ner till för att delta i minglet då hon inte har en bostad i Lund till hösten.

– Eventet var bra för att kunna komma i direktkontakt med uthyrare. Min förväntning var att få ge ut min information eller nummer (till en hyresvärd reds anm.) och det har jag gjort, säger Alexandra Andersson.

Alexandra Andersson åkte ner till minglet från Göteborg. Foto: Ben Dohrmann

När minglet drar mot sitt slut och sorlet börjar mattas av, får Lundagård chansen att prata med en utav de uthyrare som kommit till eventet.

– Vi har ett rum över i huset i Staffanstorp. Det är dels en ekonomisk fråga om att få in extra pengar till familjen. Dels hjälper man någon samtidigt som det berikar vår familj. Vi har vänner som hyr ut till studenter och har haft studenter som kommer från hela världen. Jag tror man kan lära sig väldigt mycket faktiskt, säger Håkan Ahrling.

Håkan Ahrling (till vänster). Foto: Ben Dohrmann.

Han tycker det har gått bra under kvällen men att de som hyr ut rum i Lund verkar haft högre tryck från de sökande. Han har själv bott på Lunds nation för 25 år sedan och förstår att många vill bo i stan och vara nära allt roligt som händer.

– Vi har en annons som kommer upp på Bopoolen i morgon. När folk blir lite mer desperata och kanske sitter i lugn och ro och läser så hittar de nog till oss i Staffanstorp också, säger Håkan Ahrling.