Studenter kritiska mot AF Bostäders tvättmaskiner

- in Nyheter

Många studenter är kritiska till AF Bostäders tvättmaskiner. De självdoserande maskinerna gör att kläder går sönder och att varken lukt eller smuts försvinner.
– Det blir bara inte rent, säger Elin Odelberg.

Runt om AF Bostäders studentområden ljuder studenternas klagosång, men missnöjet ligger mest och puttrar i bakgrunden. Det snackas i korridorer och skrivs i Facebook-grupper. Många delar samma mening, AF:s tvättmaskiner funkar inte, tvätten blir inte ren.   

– Det finns ett generellt missnöje bland studenterna som bor på Ulrikedal, säger studenten Theodor Hallbeck.

– Systemet fungerar suboptimalt. Jag känner flera korridorskompisar som fått fläckar på kläderna samt haft kläder som gått sönder på ett sätt som inte hade hänt i en vanlig tvättmaskin. 

Nästan alla tvättmaskiner som AF Bostäder tillhandahåller är självdoserande. Det går alltså inte att på egen hand bestämma mängden eller typen av tvättmedel. En hållbarhetsåtgärd, säger Henrik Krantz, VD på AF Bostäder.

– Vi försöker ligga långt fram i hållbarhetstänkandet. En åtgärd var införandet av självdoserande tvättmaskiner. Just för att vi vet att det är bra för miljön. Det blir ingen överdosering, säger han.

Theodor Hallbeck, student och boende hos
AF Bostäder. Foto: Neo Wikman

Men maskinerna har också stött på mycket kritik. Theodor Hallbeck säger att kläderna fortfarande känns orena efter tvätt och får en lukt som inte är trevlig. 

Theodor hallbeck ifrågasätter miljövinsten av att potentiellt behöva tvätta samma kläder två gånger om i en självdoserande tvättmaskin, jämfört med en omgång i en vanlig tvättmaskin. 

– När kläderna inte blir eller känns rena kommer studenter tvätta om sina kläder, och tvätta dem på tuffare program än vad som egentligen behövs. Vilket skapar en större miljöpåverkan, säger han.

– Huvudsyftet är faktiskt att kläderna ska bli rena. Att tvätta kläder och sedan uppleva att de är lite unkna, den känslan är inte värd miljövinsten man får av mer miljövänliga tvättmaskiner. 

Det undantag som finns från de självdoserande tvättmaskinerna hittar vi på Vildanden. Där har AF Bostäder valt att gå ett steg längre i och med införandet av ett mindre antal tvättmedelsfria tvättmaskiner.

För att göra kläderna rena och fina används filtrerat, så kallat ”ultrarent”, vatten i stället för tvättmedel. Filtret avjoniserar vattnet, som sedan rengör kläderna i tvätten, enligt AF Bostäder. Dessutom tvättar maskinen i ett genomsnitt på 7 grader i 20 minuter, vilket sparar energi. Då temperaturen på 7 grader inte räcker för att ta död på bakterier har temperaturen i torktumlare och torkskåp höjts. 

Forskare har ifrågasatt hur stor effekt ultrarent vatten faktiskt har, speciellt här i Lund, något Lundagård tidigare rapporterat om. Henrik Krantz och AF Bostäder är väl medvetna om kritiken.

– Tekniken bakom de tvättmedelsfria tvättmaskinerna har hela tiden varit ifrågasatt. Det finns forskningsrön som går emot tekniken, säger Henrik Krantz.

– Vi har funderat på om det här är något vi ska avveckla helt och hållet. Men samtidigt vet vi att det finns studenter som vill tvätta med de här tvättmaskinerna. Vi kan se enligt statistiken, senast mätt i oktober förra året, att de tvättmedelsfria tvättstugorna är flitigt använda. 

En som instämmer i kritiken mot de tvättmedelsfria tvättmaskinerna är studenten Elin Odelberg, boende på Vildanden. Hon tycker att tvätten inte blir ren och att den luktar äckligt efteråt. I likhet med lundaforskarna är även hon kritisk mot tekniken bakom maskinerna. 

– Ultrarent vatten är en sådan stor upptäckt att det borde finnas över hela världen om man nu har uppfunnit det på riktigt. Men uppenbarligen har de inte det. Det är som att tvätta i vanligt, kallt vatten. [Tvätten] blir lite renare, säger hon. 

Henrik Krantz säger att det är valfritt för de boende på Vildanden att välja vilken tvättstuga man vill använda. Man kan använda de tvättmedelsfria tvättstugorna eller de konventionella, speciellt om man har väldigt smutsiga kläder.

Theodor Hallbeck tycker det är bra att AF Bostäder försöker ha ett miljövänligt fokus i alla delar av sin verksamhet. Men han tycker att de bör omvärdera sin syn på tvättmaskinerna, i och med det generella missnöje som finns och att maskinerna inte fungerar som tänkt.