Helsingkrona inviger sitt nya kollektivboende Villan: ”Londonpriser per kvadratmeter”

- in Nationer, Nyheter, Studentliv

Efter långa förseningar och en spräckt budget kunde det nya boendet Villan äntligen invigas under lördagen.
– När alla bott in sig kommer det här vara ett av de roligaste ställena att bo på, säger Sigge Meurling, kurator på Helsingkrona nation.

Treenigheten inom Helsingkrona är nu fullbordad. Under 60-talet byggde nationen sitt första studentboende Huset. År 2015 invigdes Tornet. Och i lördags tillkom det senaste tillskottet i familjen, Villan.

Glädjen var stor under invigningen, trots det mulna och småregniga vädret. Det hela inleddes med ett välkomsttal av Helsingkronas Proinspektor, Mikael Linton-Wahlgren. Sedan klipptes det röda bandet i ett hav av applåder och jubel, följt av en rundvisning och mingel med tillhörande tilltugg.

– Det här känns väldigt roligt. Det har varit ett stort projekt de senaste åren. Det känns väldigt kul att få det klart, och kunna fira det på ett bra sätt, säger Helsingkronas kurator Sigge Meurling.

Vägen hit har inte varit helt enkel. Beslutet att Villan skulle byggas togs under våren 2021. Men höjda räntor, dyra elpriser, underentreprenörer som gått i konkurs och en marksanering som blev större än väntat gjorde att arbetet drog ut på tiden och kostade flera miljoner mer än tänkt.

I mitten av varje lägenhet finns de gemensamma ytorna: ett kök, matrum och vardagsrum. lägenheterna har också balkonger. De privata rummen, i tre olika storlekar, omger dessa gemensamma utrymmen. Foto: Neomi Algani

Men den första april välkomnas äntligen de första boende på Villan. Byggnaden är uppförd på Tornavägen och består av åtta våningar. På den första våningen kommer en extern restaurang ta plats. Resten av våningsplanen innehåller en lägenhet bestående av kök, matrum, vardagsrum och balkong. Detta delas på av uppemot tio personer fördelade på nio privata rum. I källaren finns det en aktivitetslokal, som kallas för Bunkern.

Utseendemässigt liknar Villan sin storebror Tornet. Kanske inte helt oväntat då båda har designats av samma arkitektbyrå, FOJAB.

Sigge Meurling, kurator på Helsing-
krona nation. Foto: Neomi Algani

Lägenheterna är moderna och fräscha. Varje rum har ett eget badrum med dusch, inbyggda garderober, ett skrivbord och en inbyggd sängstomme med förvaring. Det enda du som boende egentligen behöver ha med dig vid inflytt är en madrass.

Att Helsingkrona har valt att gå emot strömmen och satsa på ett socialt boende beror på att de vill prioritera studentlivet.

– Det ska inte bara vara väggar och tak, utan ett hem. Och det tror vi, att för studenter, är denna typ av kollektiva boenden en stor del av studentlivet, säger Sigge Meurling.

– Det finns massa utrymme för gemenskaper. När alla bott in sig kommer det här vara ett av de roligaste ställena att bo på.

Om du själv önskar flytta in på Villan går det billigaste alternativet, ett rum på 12 kvadratmeter, för 5 900 kronor i månaden. Vill du slå på stort och välja det dyraste enkelrummet får du punga ut 7 965 kronor i månaden för 17 kvadratmeter på toppvåningen. Det är tolvmånadershyra som gäller för samtliga rum på Villan.

Orsaken bakom de höga hyrorna är Helsingkronas målsättning att varje hus ska bära sina egna kostnader.

– Hyrorna är lite höga. Så blir det ju när man bygger nytt, säger Sigge Meurling.

Ali Siddiqi och Lovisa Helgesson bor i Huset, Helsingkronas första
studentboende, som uppfördes på 60-talet. Foto: Neomi Algani

Boende på Helsingkronas Huset Ali Siddiqi och Lovisa Helgesson är positivt inställda till Villan. De tycker att byggnaden är fin och har inget emot att Helsingkrona expanderar.

Det enda som har fått dem att höja på ögonbrynen är just hyrorna.

– Det är kul med 12 kvadratmeter. Jag har en kompis som ska flytta in på en hyra på sextusen kronor och det är Londonpriser per kvadratmeter, säger Ali Siddiqi.

Men hur blev det egentligen med det där pingisbordet? Sigge Meurling bekräftar att det kommer att stå ett pingisbord nere i Villans aktivitetslokal Bunkern.

– Det blir ett pingisbord! Det donerade vår inspektor efter att hon läste Lundagårds artikel.