Folktätt på Eden trots varning

- in Nyheter

Inför vecka 18 gick dekan och prefekter vid Samhällsvetenskapliga fakulteten ut med en “skarp varning” om att stänga ner studieplatserna på Eden och Samhällsvetenskapliga biblioteket (Sambib), om inte studenterna bättre följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 

Den 27 april, runt 13.30, är det folktätt på Eden. Varningar om att hålla avstånd, samt den av dekan och prefekter vid Samhällsvetenskapliga fakulteten utlysta varningen om att Eden och Sambib riskerar stängas ner om inte studenterna bättre följer Folkhälsomyndighetens restriktioner, sitter uppsatta på väggar och informationspelare. 

Studenter sitter dock tätt ihop och pluggar i lokalerna, framför egna laptops. En student flätar en annan students hår. Två personer sitter tätt sammanvävda i en soffa på andra våningen. Det är svårt att uppskatta exakt hur många som befinner sig i lokalen, men att det är över Folkhälsomyndighetens tak på 50 personer som ryms på de två våningsplanen kan man enkelt konstatera. 

Jag tar kontakt med Anna Rehme och Evy Dufvenberg Ivarsson som sitter vid universitetets fasta datorer. De tycker överlag att de följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 

Anledningen till att de är här i dag, är att de skriver kandidatuppsats och behöver ha tillgång till ett visst program (Stata) som bara erbjuds på universitetets datorer. Licensen till programmet är dyr, kostar flera tusentals kronor. Därför kan de inte köpa programmet till sina egna datorer. 

Jag frågar om de tror att alla som befinner sig på Eden i dag har lika goda skäl att vara på plats. Det tror de inte.

– Nej, många som är här kanske har grupparbeten och går hit för att det är en bra samlingsplats, när man egentligen skulle kunna vara hemma. Det är väl enklare att koncentrera sig när man är i skolmiljö och det är nog därför folk går hit överhuvudtaget, säger Evy Dufvenberg Ivarsson. 

Lena Eskilsson är lektor och prodekan vid Samhällsvetenskapliga fakulteten, och är en av de som har gått ut med varningen till studenterna. Hon säger till Lundagård att en effekt av att många andra fakulteter har stängt ner sina studiemiljöer, är att många studenter från olika fakulteter samlas på Eden. 

– Vi vill ju egentligen ha öppet – det är en tillgänglighetsfråga, eftersom alla studenter inte har datorer och tillräcklig uppkoppling hemma för att kunna bedriva sina studier. 

Anledningen till att de har utlyst varningen är för att de upplever att studenterna inte följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om social distansering, i Edens lokaler. 

– Vi hade möblerat om för att skapa utrymme men vi upplevde inte att det blev bättre.

Jag berättar för Lena Eskilsson om problemet med programlicensen för de studenter som behöver Stata för att skriva sin kandidatuppsats. 

– Det är i så fall någonting vi får titta på om vi måste stänga ner alla miljöer. En lösning hade kunnat vara att man stänger ner alla miljöer förutom datorsalarna, säger hon.