Lundagård testar: Årets karnevalsöl

År 2022:s Lundakarneval – Katastrofalkarnevalen – närmar sig med stormsteg. Snart är det bara en månad kvar, men redan nu har Systembolaget lanserat de ölsorter och den cider som ska förse karnevalen med sin egen smakprofil. Lundagård har anordnat en provning av de drycker som Lundakarnevalen tagit fram i samarbete med Brygghuset Finn.

De olika dryckerna betygsattes utifrån olika faktorer:
Smak, hinkabilitet, doft och när under Karnevalen den
skulle passa bäst.
Foto: Saber Malmgren

Karnevalsölen är något Lundakarnevalen inte klarar sig utan. Att för varje uppsättning framställa nya, för just denna karneval unika, smaker är en kär tradition. Enligt testpanelen får dessa inte vara alltför särpräglade, samtidigt som det givetvis inte får tummas på kvaliteten. Syftet med dryckerna är att de ska konsumeras under karnevalen – de ska användas för att släcka törsten vid köp av mat i någon av matvagnarna eller att lite förstrött sippa på under konserterna. Ölen (liksom cidern) ska falla såväl festande studenter som inresande familjemedlemmar i smaken.

Det är höga krav att ställa på en dryck. Som tur är finns det fyra stycken – en lager, en ale, en suröl och en cider – så nog ska någon falla en i smaken. Tre av Lundagårds medarbetare sammanträdde för en ölprovning; skribenterna Victoria Källström och Olof Bärtås, och fotografen Eskil Högman. 

Karnevöl

Karnevölen hälls upp i ett glas.
Foto: Saber Malmgren

Först ut var Karnevölen – enligt Lundakarnevalen själva vad som i folkmun brukar kallas “en klassisk ljus lager”. Olof instämmer; den är klassisk. Victoria håller inte med. Hon menar att den har för mycket av en egen karaktär: 

– När det gäller lager finns inget utrymme för tolkning… Jag vill ha den lite fylligare.

Lagern har en ganska maltig smak, samtidigt som det finns toner av citrus. Medan Olof tycker att detta är till dess fördel, tycker hans kollegor att det finns något suspekt i syran. 

– Luktar den inte lite skurvatten? undrar Eskil.

Ett av de bästa begreppen svenska språket har är “hinkabilitet” – det vill säga graden av lättdruckenhet hos en, vanligen alkoholhaltig, dryck. På denna punkt är panelen enig Karnevölen: det är mycket hög hinkabilitet. Särskilt imponerad är Olof:

– Hinkabiliteten är att prisa, säger han. 

Karnevale

Näst på tur provsmakades alen, med det finurliga namnet Karnevale. Den har en fin färg och doftar fruktigt. 

– En klassisk bärnstenskulör, säger Victoria.

– Den doftar verkligen passion och mango, tycker Eskil.

Smaken motsvaras av doften. Den är frisk, har smak av humle och exotiska frukter. Passionsfrukt är framträdande – eller är det ananas? Den har en balanserad beska, och kvalar därför in relativt högt på hinkabilitetlistan för att vara en ale. Alla tycker mycket om den:

– Den var god, tycker Olof.

– Ja, den här var god, instämmer Eskil.

Karnevalen var populär bland samtliga i testpanelen.
Foto: Saber Malmgren

– Den här var väldigt god, säger även Victoria, och tillägger: 

– Den passar perfekt om ens föräldrar kommer till Lund för att delta i karnevalen. 

– Precis – tillsammans med en korv, svarar Olof. 

Karnesuris

När panelen ska gå vidare till att prova Karnesurisen – surölen – uppstår en viss stridighet. Olof menar att suröl är lite av en fusköl – ”det är inte öl” – och han oroar sig alltid för magsår när han ska dricka dem. Eskil, däremot, är en stor fantast. 

Doften på denna är, liksom alen, mycket fruktig. Passionsfrukt är en återkommande doft i karnevalsölerna, även om det finns en underton i surölen som är svårdefinierad:

– Jag tycker den är jättegod men jag vet inte riktigt vad den smakar, säger Victoria.

Olof är desto säkrare: Multivitaminjuice och Proviva med mangosmak.

Föga förvånande tycker Olof dock att den är lite för sur, medan Eskil gärna hade föredragit den med ännu mer syra. Suröl tenderar i allmänhet att ha en lite salt smak, och det har även denna. Hinkabiliteten är något lägre än hos lagern, men samtidigt ganska hög för att vara en suröl; den låga syran skapar detta.  

Carnecider

Sen är det slut med ölprovningen – och ciderprovningen börjar. Det är en äppelcider vars doft Eskil på en gång definierar: 

– Sådana där gröna äppelgodisringar av märket Trolli! 

Victoria är inte lika positivt inställd till doften, och tycker sig känna antydningar av rengöringsmedel. 

Men den artificiella doften återfinns inte i smaken. Cidern har hög hinkabilitet, smakar lätt av äpple och är balanserad i sin sötma. Victoria, som vanligtvis inte tycker om cider, kan göra ett undantag för denna. Olof tycker den var mycket god – och uppskattar att den inte är för söt. 

Slutgiltigt betyg

De fyra dryckerna kompletterar varandra väl. De kan alla svara mot något av Lundakarnevalens moment; en lager till konserten, en ale till maten eller en cider för lite fräschör mellan Barnevalen och Revyn. Det tycks varit ett generellt beslut som har tagits – att dryckerna inte ska vara för alkoholhaltiga eller ha för skarpa eller framträdande smaker; surölen är inte alltför sur, alen har inte så hög beska och lagern har en enkel karaktär. Och det har nog varit ett bra beslut.  

Testpanelens slutgiltiga betyg för karnevalsdryckerna.
Grafik: Victoria Källström

22 april: Artikeln har uppdaterats då siffrorna i betyget för de olika dryckerna tidigare var inkorrekta.