Kommunalpolitiker pudlar efter kontroversiell tweet

- in Aktuell, Nyheter

Lundesiska kommunalrådet Fredrik Ljunghill (M) blev under tisdagen kritiserad för en tweet han spred angående oroligheterna under påskhelgen. Ljunghill själv menar att det rörde sig om en felläsning.

Fredrik Ljunghill (M) kommunalråd i Lund och ordförande för det kommunala studentrådet re-tweetade under påskhelgen en video på människor som blir utsatta för vattenkanoner. Videon återföljdes av texten ”tänk om kaosbabbarna fått möta en sån här istället”. Videon har spridits på sociala medier under helgen och är tagen under protester i Venezuela 2017, enligt Reuters. 

Under de senaste dagarna har det varit ett flertal upplopp runt omkring i landet. Upploppen har haft sina ursprung i den danske högerextremisten Rasmus Paludans turné kring Sverige, där han bränt koraner på offentlig plats. Rasmus Paludans manifestationer har blivit besvarade med våld och ett flertal poliser har skadats i upploppen. 

Det har pågått het debatt på sociala medier gällande upploppen och vad som bör göras åt personer som begår våld mot poliser, vilket var bakgrunden till Fredrik Ljunghills ovan nämnda re-tweet. Kommunalrådet raderade senare re-tweeten efter några timmar och under tisdagen utsattes han för stark kritik från riksdagsledamoten Axel Hallberg (MP) såväl som justitieminister Morgan Johansson (S). Morgan Johansson säger till Expressen att ”Moderaterna har tappat omdömet” och kritiserar valet att sprida videon. 

Fredrik Ljunghill försvarar sig i samma artikel genom att säga att han var fokuserad på själva videon och läste ”kaosgrabbarna” och inte kaosbabbarna. Han menar vidare att det var slarvigt av honom och att han inte står för ett sådant nedsättande språkbruk.

Emma Svensson, ordförande för Lus tillika representant i kommunala studentrådet, kommenterar re-tweeten i ett mejl till Lundagård. ”Det är ju en åsikt jag inte håller med om och studentrepresentanterna motsätter sig självklart Fredriks agerande!” skriver Emma Svensson.

Lundagård har sökt Fredrik Ljunghill för en kommentar. Artikeln har uppdaterats.