Stereotypa stilar – sanning eller skröna?

- in På djupet, Studentliv

Att generalisera gruppers stilar har gjorts i urminnes tider. Hårdrockare klär sig si, veganer klär sig så. Även på campus finns det gott om stereotyper – men finns det ett korn av sanning i det hela?

Ida, 26, är masterstudent på geologiska institutionen och kommer till intervjun klädd i friluftsbyxor och flanellskjorta. Vi pratar om att just praktiska kläder är väldigt vanligt för geologer. 

– Jo men det finns en uniform kan man säga, och det är oftast flanellskjorta och någon typ av friluftsbyxor eller jeans och sen ordentliga kängor. 

Generellt verkar geologer inte bry sig så mycket om specifika trender jämfört med vissa andra utbildningar. Ida menar exempelvis att det inte finns en förväntan på henne om att uppfattas som städad och prydlig eftersom geologi i sig självt är så stökigt och smutsigt. Hon tar upp att det nog finns vissa andra institutioner där det är viktigare för studenter att visa upp ett snyggt yttre då deras framtida yrken kanske kräver det, typ som humanister och ekonomer menar hon. 

– Jag upplever inte att geologer klär sig fult, men man tänker kanske inte så mycket på att man ska se ut på ett visst sätt. 

Lundagård möter upp statsvetaren Agnes, 23, för att höra ifall hon kanske bryr sig mer  aktivt om sin stil än geologstudenetrna.

Vad tänker du på när du klär dig på morgonen? 

– Det ska kännas bekvämt och lite roligt!

Med roligt menar hon att hon vill ha något litet extra, och tycker att det är tråkigt att bara ha en tröja och ett par byxor. Agnes säger att hon gärna vill ha lite olika lager och exemplifierar med en scarf eller en väst. Hon har för dagen på sig ett par bruna vida kostymbyxor, en vit-röd randig skjorta och en brun väst.

– Jag skulle säga att min stil går åt två vägar. Antigen försöker jag se ut som en cool dansk tjej eller så ser jag ut som en liten, liten gubbe.

När Lundagård frågar om hon känner att hon ser ut som den traditionella statsvetaren blir svaret nekande. I stället menar Agnes att hon ser ut som en humanist. Det är kanske är svårt för det otränade ögat att se skillnad på en samhällsvetare och en humanist men Agnes tror att statsvetare inte håller på med lika mycket ”krusiduller” som humanister gör. Statsvetare klär sig mer ”simpelt men välklätt” som Agnes uttrycker det. 

Det kan vara svårt att generalisera stil, men en grupp som har fått en tydlig klädstil är finanskillarna med patagoniakläder eller dunväst. Dessa ekonomer var ju en gång i tiden studenter, så hur klär sig egentligen en ekonomistudent? Fredrik, 25 år, läser på Ekonomihögskolan och enligt honom klär sig många studenter där rätt lika. Han exemplifierar med att det ofta är avslappnad stil med sneakers, jeans och en tjocktröja, allt i ganska nedtonade färger. 

– Sen finns det vissa som sticker ut, de som går full on finance och kör kostymbyxor, skjorta och pullover eller de som kör på patagoniastilen med t-shirt och väst.

Fredrik tror dock att det kanske är vanligare med denna ”typiska” ekonomstil i vissa  specifika grupper, exempelvis de som har mycket företagskontakt. Han säger att det ändå är rätt så ovanligt att se folk med kostym och skjorta men att de som har på sig det nog vill in i företag där folk klär sig så. 

När han ska beskriva den generella stilen på Ekonomicentrum säger han att många är väldigt ”rena och polerade”.

– Man försöker liksom se bra ut men ändå vara avslappnad, man borstar ändå håret innan man kommer till skolan, säger han med ett leende. 

studenter verkar alltså ha en bild av att man klär sig olika på olika institutioner. Geologer är praktiska, humanister är lite mer extravaganta och ekonomer är nedtonat polerade. Men är det här bara inbillning? 

Lundagård ringer Emma Severinsson, 38, lektor i modevetenskap på Lunds universitet. Hon säger att trender ofta påverkar alla på en generell nivå, men att det kan finnas mindre trender i olika sammanhang. Sammanhangen är dock inte begränsade till vad man pluggar, vill Emma Severinsson påpeka. 

– Det finns ju så många olika sammanhang på universitetet och alla har inte sin identitet i ämnet som de studerar. Det kan ju finnas studentnationer eller politisk tillhörighet. Det är inte så enkelt att bara för att man läser ekonomi så klär man sig på ett sätt, även om det kan finnas tendenser.

Under intervjuerna med studenterna har många tagit upp att det ändå finns en särskild stil på deras institution och att de klär sig ganska likt sina kursare, vilket får en att tänka att man börjar klä sig som de man pluggar med. Där håller Emma Severinsson med och menar att det är vanligt att en grupp klär sig mer och mer likt – särskilt om gruppen utgörs av  dem man träffar mest om dagarna. 

– Det kan också handla om en trygghet i att passa in. Att vi väljer kläder av en trygghet att man inte vill stå ut och viljan av att skapa en gruppidentitet.

Illustration: Mangi Bengtsson

När det kommer till kritan är studenter kanske inte så olika ändå. Om man tar en ekonom från Ekonomicentrum och sätter den på SOL kommer du antagligen inte kunna se att det är en ekonom. Detsamma gäller nog för de flesta studenter. Men ser du någon springa omkring i kängor, friluftsbyxor och flanellskjorta är det nog inte en dum chansning att det är en geolog. 

Artikeln publicerades ursprungligen i Lundagård nr. 3 2023.