Rektor Per Eriksson: Det här äventyrar hela vår framtid

- in Bostad, Nyheter
@Gustaf Eriksson

Den akuta bostadsbristen kan leda till att Lunds universitet går miste om studenter. I förlängningen hotar den universitets framtid. Det hävdar rektor Per Eriksson.
– Det är förskräckligt att studenter sover utomhus. Vi måste lösa detta, säger han.

Det mest akuta just nu är att få de studenter som övernattat utanför Gamla kirurgen inskrivna i bostadskön så att de inte behöver tillbringa ännu en natt i kylan. Det säger rektor Per Eriksson när Lundagård når honom på telefon från Stockholm på söndagseftermiddagen.

– Jag har förstått att studenterna är oroliga för att förlora sin köplats om de lämnar platsen. Det mest akuta nu är att få dem inskrivna ordentligt så att de inte behöver sitta där, säger han.

Både prorektor Eva Åkesson och förvaltningschefen Marianne Granfelt har kopplats in för att försöka lösa den krisartade situationen. Per Eriksson uppger att han också börjat se över möjligheterna att inhysa bostadslösa studenter i universitetets lokaler.

– Universitetet har lokaler som skulle kunna användas, det gäller bara att se till att säkerheten är okej. Vi förfogar ju till exempel över Gerdahallen, säger han.

Allvarligt problem

Etiopiern Gewodras Abate, en av studenterna som tillbringade lördagsnatten på en bänk, undrade hur det kan komma sig att universitetet antar så många studenter att inte bostäderna räcker till.

– Jag förstår det inte alls, sade han.

Rektor Per Eriksson förstår Gewodras frustration.

– Bostadsbristen är ett av våra allvarligaste problem. Det är glädjande att vi fått tillstånd att hyra ut bostäder till studenter, men det går inte att lösa situationen med en fingerknäppning. Universitetet klarar inte detta ensamt, vi måste samverka med både offentliga och privata aktörer, säger han.

Studenter illa ute

Krisen kan i förlängningen komma att äventyra universitetets framtid, enligt Per Eriksson.

– Studenter som kommer hit och har otur med lottningen till bostadskön och inte har några kontakter eller föräldrar som kan köpa en lägenhet är illa ute. Vi riskerar att förlora studenter på grund av detta och det äventyrar hela universitetets framtid, säger han.

Text: Gustaf ErikssonFoto: Pressbild