Återvinning och elcykelförbud: Detta gäller på valborg

- in Nyheter, Siste april

Glasflaskor, grillar, stora ljudanläggningar och möbler är förbjudna även på under årets siste april-firande i Stadsparken. På en pressträff anordnad av Lunds kommun informeras det om ordningsföreskrifter, packningsrekommendationer och nya miljösatsningar.

Den 30 april är det dags för valborg, då stadsparken förväntas fyllas av musik, rökdoft och hopträngda solstolar. Den spontana folkfesten har växt för varje år, vilket har stärkt behovet av tydliga förhållningsregler. I torsdags samlades därför samhällsaktörer från kommun, polis och socialtjänst för att berätta vad som gäller. 

Anordnandet kommer till största delen att följa tidigare år. Vissa delar av parken, däribland damm och parkering, kommer vara avspärrade. En karta med förtydligande rutnät finns tillgänglig på Lunds kommuns hemsida, där även toaletter, cykelparkeringar och vattenstationer finns utpekade.  

Festligheterna kommer att pågå mellan klockan 11:00 och 15:00, då Radio AF står för underhållningen. Fyra DJ:s kommer under varsin timme spela dansvänliga hits med stor musikalisk mångfald, berättar representanterna Johanna Bard och Ebba Lawesson. Därefter stängs parken för städning och upprustning inför det stora valborgsbålet. 

Susanna Söderberg Schaedel, enhetschef vid
tekniska förvaltningen på Lunds kommun.
Foto: Johanna Nilsson

En ändring är att bålet i år kommer tändas klockan 19.00, närmare en timme tidigare än förra året.  

–Vi vill främja en familjevänlig stämning, förklarar Susanna Söderberg Schaedel, enhetschef på tekniska förvaltningen. 

Glasflaskor och grillar, samt stora ljudanläggningar och möbler är fortsatt förbjudna. Kan stolen inte bäras smidigt under armen ska den lämnas hemma, menar polisen Fredrik Wahlöö. Av ordningsskäl kommer också elsparkcyklar att förbjudas i parken. Detta upprätthålls med hjälp av ett samarbete mellan kommunen och företagen, som innebär att sparkcyklarna inaktiveras innan de kommer in på området. 

Årets valborgsfirande kommer även att präglas av en utökad miljösatsning. Besökarna kommer under dagen att kunna sortera sitt avfall på plats, vid utplacerade återvinningsstationer intill ingångarna vid både Nygatan och Mejeriet. I dem finns fack för matavfall, färgat och ofärgat glas, papper, plast, metall och restavfall. Längre in i parken placeras också mindre sorteringskärl. 

”Vi hoppas på hyfsat väder och lagom berusning”, säger
polisen Fredrik Wahlöö. Foto: Johanna Nilsson

Det kommer också att finnas en plats där hela brassestolar kan lämnas och hämtas av nya ägare, berättar Susanna Söderberg Schaedel. Initiativet ska både främja hållbarhet och öka möjligheterna för trötta besökare att hitta sittplats. 

Slutligen betonas vikten av eget ansvar: att dricka rikligt med vatten, klä sig efter väder och plocka upp efter sig innan man går. 

– Vi hoppas på hyfsat väder och lagom berusning, sammanfattar polisen Fredrik Wahlöö.