Nu ändras kritiserat kösystem

- in Bostad
@Lundagård

Studenter ska inte tvingas sova utomhus för att komma långt fram i bostadskön. Det sade prorektor Eva Åkesson när hon träffade de frusna internationella studenterna utanför Gamla kirurgen på söndagseftermiddagen. Nu ska kösystemet ändras.

Det dröjde ända till efter kl 16 på söndagen innan någon representant från universitetsledningen dök upp hos de sju internationella studenter som tillbringat natten på bänkarna utanför Gamla kirurgen. Det var prorektor Eva Åkesson som kom i sällskap med personal från International housing office och släppte in de huttrande studenterna i internationella kontorets lokaler.

– Det först jag gjorde var att höra efter så att alla hade tak över huvudet och det visade sig att alla hade det, säger hon.

Utdömt system

Orsaken till att studenterna övernattade utanför International office var att de ville komma långt fram i kön när kontoret öppnade på måndagsmorgonen. Flera av studenterna hade kommit till kontoret tidigt på morgnarna hela förra veckan, bara för att få reda på att universitetet inte kunde erbjuda dem någon bostad.

– De köar till bostäder som blir lediga på grund av att de som blivit erbjudna kontrakt lämnar återbud, säger Eva Åkesson.

För sådana bostäder har det fram till nu i praktiken inte funnits något kösystem. De bostadslösas enda chans har varit att stiga upp i ottan och ta sig till International housing office för att ta en nummerlapp. Den som blivit utan har tvingats återvända dagen därpå.

Mitt i kaoset på söndagen dömde både de bostadslösa studenterna och de kårrepresentanter som var på plats ut den besvärliga proceduren.

– Jag förstår inte hur det kan vara så dåligt organiserat, sade Hanna Gunnarsson, ordförande för Humanistiska och teologiska studentkåren.

“Kommer underlätta”

På lördagsnatten upprättade dock de övernattande studenterna en kölista sinsemellan. Med den som bas kommer nu systemet förändras.

– Nu har vi upprättat en kölista för de återbudsbostäder som kommer in. Den listan gäller tills vidare, vilket innebär att det inte blir nya körundor varje dag. Det kommer att underlätta för studenterna, säger Eva Åkesson

Varför har det inte funnits något sådant system tidigare?

– Vi har inte ställts inför en sådan här situation innan. Nu dessa problem har uppstått anpassar vi systemet efter de nya förutsättningarna.