Reinfeldt kommenterar "slavauktionen" på Hallands

Nu har även statsminister Fredrik Reinfeldt uttalat sig om den mycket uppmärksammade ”slavauktionen” på Hallands nation.

Under en frågestund betonade han vikten av ökad kunskap om slavhandeln.

Det var riksdagsledamoten Meeri Wasbergs (S) som vid en frågestund undrade vad statsministern tänker göra för att öka medvetenheten kring den transatlantiska slavhandeln, skriver Sydsvenskan.

I sitt svar betonade Fredrik Reinfeldt skolans betydelse:

”Vi kan inte göra annat än att markera skolans oerhörda betydelse och att vi lär om detta och också om vår egen svenska historia”.

Flera ministrar uttalat sig

Det var i mitten av april som Lundagård kunde berätta om att fyra studenter iscensatt slavhandel på en jobbarsittning på Hallands nation.

Händelsen har fått enorm uppmärksamhet såväl nationellt som internationellt. Kort efter det inträffade skrev organisationen European Network Against Racism ett öppet brev till Europaminister Birgitta Ohlsson där de fördömde det inträffade.

I början av maj skrev den amerikanska medborgarrättsaktivisten Jesse Jackson till utbildningsminister Jan Björklund och uppmanade honom att se till att svenskarnas kunskap om den transatlantiska slavhandeln ökar.