Köttlöst på Krischan

- in Nationer, Studentliv

På onsdagen serverar Krischansta nation bara vegetarisk mat till lunch och middag.

– Vi vill inspirera och visa att det finns fler vegetariska rätter än ravioli och grillad halloumiost, berättar Krischans miljöförman Johan Lundström som hoppas att fler nationer hoppar på initiativet.

Miljöengagemanget i Lund är påtagligt, enligt Johan Lundström.

– Det finns ett jättestort miljöintresse här i Lund. Vegetarisk mat är bättre för miljön än kötträtter och vi har märkt att efterfrågan på vegetariskt har ökat på senaste tiden, säger han.

Inspirationskväll blev paj

För två veckor sedan hölls en inspirationskväll för att hitta på nyskapande och goda vegetariska recept. Kvällen resulterade i tolv vegetariska rätter, varav vissa kommer dyka upp på puben på onsdagskvällen.

– Potatis- och getostpaj var en av rätterna vi kom på och den är fantastisk, säger Johan Lundström och rekommenderar folk att prova den när den serveras i puben.

– Vi hade väldigt kul på inspirationskvällen och folk har varit väldigt positiva inför veggiedagen, fortsätter han.

På lunchen finns det två rätter att välja på, linsgryta och moussaka. Senare, i puben, finns det ytterligare två rätter: Grillade grönsaksspett och falafel.

”Miljöarbete är ingen tävling”

Av Lunds 13 nationer är Krischan en av fem som tilldelats Nationsgrodan. Det är en diplomering som Hållbart universitet delar ut till nationer för att berömma insatser för miljön. Evenemang som veggiedagen är sådant som Hållbart universitet uppmuntrar.

Johan Lundström har dagen till ära bjudit in miljöförmän från andra nationer till premiären av veggiedagen för att inspirera till liknande insatser.

– Miljöarbete är ingen tävling utan ett samarbete, poängterar han.

Kommer ni fortsätta att ha vegetariska dagar?

– Det beror på vilka reaktioner vi får, säger Johan Lundström. Vi serverar bara mat en gång i veckan, men drömmen hade varit att ha en vegetarisk dag i månaden. Vi får se hur det går.