FOTBOLL: Dramatiskt nationsderby

- in Aktuell, Nyheter, Sport

Division 6 Herr Mellersta Skåne

FC Helsingkrona (1) – Hallands Nations FF (2)

I tisdags kväll, 16 november, möttes Helsingkrona nations och Hallands nations herrlag i ett klassisk division 6-derby. En match som bjöd på slarv, gula kort och kramp.

Nickduell mellan Hallands nations nr 5
Daniel Larsson och Helsingkronas nr 4 Rasmus Rosdahl.
Foto: Alexandra Roslund

Det är ingen toppen start för Helsingkrona som tappar mycket boll i första halvlek. Hallands däremot får till fina framspel redan från första minuten och har genom hela matchen bättre förmåga att få till avslut. Det fina passningsspelet resulterar i bortalagets, och matchens, första mål i 24:e minuten av nummer 3, Hannes Persson. 

Hallands fortsätter ha ett stabilt övertag under hela första halvleken medan Helsingkrona slarvar med boll och chansar hellre på långbollar än taktiskt framspel. Vid halvlek är det ett stressat Helsingkrona som kliver av plan för att ha peptalk. Och in på plan när domarn avslutar halvlek kommer ett helt nytt hemmalag in med ett jävla anamma. De gör helt enkelt en otrolig vändning med mer press och koncentration än i första halvlek. Nu har även publiken vaknat till. 

Helsingkrona FCs nr 16
Carl Thuresson med bollen.
Foto: Alexandra Roslund

Trots Helsingkronas nya tag har Hallands fortfarande lättare med avslut även i andra halvlek. Det bevisas av ett iskallt nickmål av nummer 14, Lucas Ek i 51:a minuten. Men Helsingkrona tappar inte hoppet för det utan kämpar vidare, de har även vid det här laget fått in lite friska ben och det lyfter laget. Hallands blir nu pressade och deras, för matchen, bästa spelare (lagkapten Anton Scholander, nr 15) drar på sig ett gult kort i en dramatisk glidtackling. Nu är stämningen mellan lagen hetsigare än någonsin i duggregnet på Smörlyckans IP.

Två minuter efter det gula kortet lyckas Helsingkrona äntligen med ett avslut och det är ett riktigt snyggt och efterlängtat mål av Aksel Hansen, nummer 7. Inte nog med det, direkt därpå ännu en målchans av nummer 8, Sebastian Gross, men bollen går tyvärr över mål.

Matchen slutar med 1-2 till Hallands nations fördel trots Helsingkronas rejäla vändning i andra halvlek. Anton Scholander, lagkapten i Hallands, är inte helt nöjd över matchens resultat.

Hallands naions FFs lagkapten
Anton Scholander (nr 15).
Foto: Alexandra Roslund

– Det är en rörig match. Helsingkrona springer mycket, de gör det svårt för oss idag. Vi borde ha kunnat gjort fler mål, säger Anton Scholander. 

Hallands tränare Fredrik Kenne tycker att de fastnar i Helsingkronas spel och slår mycket långbollar, i stället för att få till sitt vanliga spel. Både Anton Scholander och Fredrik Kenne känner sig dock glada av att de ännu har en chans att avancera till division 5 efter tisdagens match.

På Helsingkronas sida står Martin Stenman, tränare, som tycker att derby är otroligt kul.

– Vi gör en jävligt bra match och är bättre än Hallands. Men jag hade önskat bättre avslut, säger Martin Stenman. 

Mål:

FCH: Hannes Persson (24′), Lucas Ek (51′)
HNFF: Aksel Hansen (77′)

Varningar:

FCH: Mikaël Tremblay (67′), Sebastian Gross (80′)
HNFF: Anton Scholander (75′), Victor Berggren (88′)

Laguppställning:

 

Hallands nations FF tackar publiken efter den intensiva matchen. Foto: Alexandra Roslund