De tidlösa är populärast just nu

- in Kultur & Nöje, Nöje
@Annika Skogar

Fyra timmar av extas. Spontan allsång och glädje. Så beskriver killarna bakom Tidsmaskinen sin första klubb. Med 280 röster har de nu kammat hem förstaplatsen i nationsklubbspulsen i september.

– Vi har kommit med ett helt nytt koncept och folk har blivit förvånade över att man kan göra något sådant här på en nationsklubb, säger Malte Just.

– Mot barberaren!

Det är fredag eftermiddag och Alexander Fredh-Ojala, Kristoffer Midborn och Malte Just kliver in hos barberaren på Hot Cut på Stora Södergatan. Uppklädda i frack ska de i tur och ordning raka av sig den samlade skäggstubben.

– Vi skulle gärna vilja säga att det här är någonting vi gör varje fredag klockan tre men det är inte helt sant. Den enda som brukar gå hit är Kristoffer, säger Alexander Fredh-Ojala.

Sedan i februari har de jobbat med den nya klubben på Wermlands.

– Vi presenterade idén för nationen i april och då hade vi i stort sett en färdig plan, säger Kristoffer Midborn.

Tidsmaskinen är, just som namnet indikerar, en klubb för den som vill resa i tiden. I september avverkades 60-talet och under resten av höstens klubbar ska tiden också spolas tillbaka till 70-, 80- och 90-talet.

– När jag kom som ny till Lund i våras blev jag väldigt besviken på nationsklubbslivet. Allt handlade om att sätta på en platta och langa ut öl, säger Malte Just och fortsätter:

– Vi ville skapa något med lite mer hjärta och lite mindre alkohol. Efter första klubben hörde folk av sig till oss personligen och tackade. Vissa sa att det var att det var den bästa klubben de någonsin varit på.

Arbetet och planeringen inför varje klubb är tidsödande men killarna är inte längre ensamma om att jobba med Tidsmaskinen. Under hösten är de en grupp på runt 15 personer som hjälps åt.

– Det är kompisar men också folk som bara hört av sig och sagt att de gärna vill vara med, säger Kristoffer Midborn.

Månadens förstaplats tror de beror på ett intensivt hypande bland vänner och bekanta, men också för att det blev en stor snackis på Wermlands.

– Men efter första klubben rasslade det till ordentligt och vi fick hundra röster som vi inte på något sätt tjatat oss till och det kändes sjukt fint, säger Alexander Fredh-Ojala.

Nu är målet att vinna även nästa månad.

– Vi hoppas att det kommer gå av bara farten. Djungeltrumman är igång, säger Kristoffer Midborn.

På måndag släpper de förköpsbiljetterna till nästa veckas klubb.

– Vi tänker starta förköpet med ett stort 70-tals jippo. Vi tänker rullskridskor och banderoller, säger Malte Just.

För just som val av intervjuplats med Lundagård så görs allting med en liten extra knorr.

Fakta

[checklist]

Tidsmaskinens tips för den som vill starta en klubb

  • Gör något nischat
  • Ge folket det de ännu inte vet att de vill ha
  • Gör det av lust och tro på idén
  • Knyt så många som möjligt till projektet
  • Jobba med intensiv och okonventionell marknadsföring

[/checklist]

Vilka är hetast just nu? Rösta på din favorit just nu på nationsklubbspulsen.