Näst sista och sista FFF-dagen FFS

- in Nyheter
@Kenneth Carlsson

Långfilm nummer sju och åtta avverkades för undertecknad igår. En animerad fransk La Tableau och en fartfylld machoaction där Tarantino mötte My Name Is Earl – på ett mycket bra sätt!

Jag har en känsla av att La Tableau i första instans kommer att visas för barnen till kulturmammor, de som låter ungarna köpa sina leksaker på kulturhusets souveniravdelning. Och det säger jag inte i något nedvärderande syfte, jag är mest ”rädd” för att filmen inte har musklerna till att nå ut längre. För som filmskaparparet Jean-Francois Laguinie och Anik Le Ray uttryckte det: ”det som var svårast och tog längst tid var inte animeringen, det var finansieringen”. Till ett sådant konstverk som Le Tableau (Tavlan) blev krävdes det i slutskedet över femtio animatörer, förutom Laguinie.

Det är svårt att bedöma barnfilm. Även om man kan tro det, så gillar barn inte nödvändigtvis all skit man ger dem i filmväg. Men Le Tableau kändes rätt. Äventyr, sympatiska karaktärer och lite saker att vara rädd för. Jag vill tro att jag hade gillat det som sjuåring. Om inte annat kan mamma och pappa underhållas.

The Baytown Outlaws följde därefter. En rak motsats i genre. Eva Longoria anlitar tre vettvilliga våldsmaskiner till yrkesmördare för att kidnappa tillbaka sin gudson, tillika arvtagare till en ofantligt stor summa pengar. Mördarmaskinerna är tre sydstatsbröder som älskar sina vapen och inbillar sig att lapdance också är en pardans. Men de är sympatiska. Att se dem skjuta skallen av sina offer blir ungefär som att se Obelix spöa romare. Bara det att romarna i det här fallet är strippande amazonkvinnor på motorcyklar eller stora tungt beväpnade män i ett pansarklätt sjörövarskepp till lastbil. Låter det klyschigt? Lite är det. Låter det macho? Som fan att det är. Är det underhållande? Otroligt!

Tyvärr missade jag FFFesten. Hamnade i Malmö. Mycket ovärt. Väldigt, väldigt, väldigt ledsen.

Sista festivaldagen i dag. Ska därför se en skräckkomedi vid 13.30: Eddie: The Sleepwalking Cannibal.

Hittade förresten Justin Bensons och Aaron Moorheads hotellrumsproducerade hyllningsfilm till filmfestivalen. Se!

Lund the Right One In from Aaron Moorhead on Vimeo.