Snodde 314 000 kronor från Wermlands nation – döms

- in Nyheter

Den före detta förtroendevalda vid Wermlands nation döms för grov trolöshet mot huvudman. Straffet blir villkorlig dom med ett skadestånd på 313 824 kronor.

För två veckor sedan rapporterade Lundagård att en tidigare förtroendevald vid Wermlands nation åtalats för grov förskingring. Personen misstänktes ha använt nationens kontokort för privata inköp under ett års tid. Enligt förundersökningen ska personen bland annat ha köpt märkesväskor, abonnemang på streamingtjänster och en balklänning för 6 400 kronor.

I dag meddelade Lunds tingsrätt domen i fallet. Den före detta förtroendevalda döms nu för grov trolöshet mot huvudman och ska betala ett skadestånd på 313 824 kronor.

Den före detta förtroendevalda har i polisförhör och under rättegången framhållit att hen gjort de flesta köp i nationens räkning. Hen har också i förhör sagt att hen haft det svårt ekonomiskt vid tiden för inköpen. Tingsrätten anser dock att det inte finns något stöd för påståendet att inköpen skulle gjorts för nationens räkning. I domen skriver tingsrätten att den före detta förtroendevaldas egna uppgifter ”framstår alltigenom som icke trovärdiga och har dessutom visats vara direkt felaktiga på flera punkter”.

Enligt tingsrätten bedöms brottet vara värt åtta månaders fängelse, men eftersom personen inte dömts tidigare och det inte finns något skäl att tro att hen kommer att begå fler brott, kommer hen att få tillbaka allt det beslagtagna som hen har köpt. Tingsrätten motiverar detta beslut genom att påpeka att den tidigare förtroendevalda ändå kommer att bli ålagd att betala skadestånd.

Försvarsadvokat Karl Henrik Östberg bekräftar att han varit i kontakt med sin klient efter att domen presenterades. De delar dock inte tingsrättens uppfattning i fallet.

– Vi ser att det finns skäl att jämka skadeståndet, att dra ner kostnaden. Detta eftersom nationen varit medvållande, säger han.

Hur mycket av skadeståndet vill ni att Wermlands nation ska betala?

– I stort sett hela skadeståndet, en del eller i alla fall hälften, säger Karl Henrik Östberg.

Wermlands kurator Carl Pihlsgård är lättad över tingsrättens beslut.

– Det var en lättnad att de dömde till vår fördel, det visar att vi gjorde rätt i att göra en polisanmälan. Domen visar att [hen] gjort fel och att man inte tjänar på att lura studentorganisationer.

I frågan om jämkning säger Carl Pihlsgård att han inte ser på vilken grund nationen skulle behöva stå för en del av skadeståndet. Han säger att nationen har tydliga rutiner kring attestering och ekonomi.

Hur kommer ni jobba framöver för att undvika att något liknande sker igen?

– Nu när vi fått våra ekonomiska riktlinjer och tillvägagångssätt testade i ett rättsfall så jobbar vi aktivt med hela Studentlund för att se om det finns några förändringar som går att göra. Men domen visar ju också att sådana här inköp inte går att göra obehindrat, så på det sättet visar det ju att våra ekonomiska system funkar, säger han.