Fruktstund i Lund

- in Studentliv
@Karolina Jakstrand

Intresset var stort när fruktplockarprojektet Fruktsam drog igång. Lundagård följde med på en skördepromenad och fick tips på hur en hittar gratis frukt i stan.

Theresa
Theresa Rauscher, en av projektet grundare, visar vart skördepromenaden går.

Det är en solig septembereftermiddag och ett sextiotal förväntansfulla studenter har samlats under de begynnande höströda träden utanför Smålands nation. De flesta har ryggsäckar, hinkar och påsar i händerna.

Teresa Rauscher, en av grundarna till projektet Fruktsam, står i mitten av gruppen och håller upp en stor karta där hon pekar ut dagens rutt. Fruktsam är ett nyuppstartat projekt som syftar till att ta vara på frukt och bär som växer på allmänna träd och buskar runt om i Lund.

– Vi vill att fler människor ska engagera sig i lokal konsumtion, säger Teresa Rauscher, som är glad över den stora uppslutningen.

Fallfrukt går precis lika bra att plocka.
Fallfrukt går precis lika bra att plocka.

Deltagarna delas upp i fyra grupper och fruktvandringen börjar. Teresa Rauscher pratar om fördelarna med att plocka frukt i naturen istället för att köpa.

– Det är gratis, man behöver inte importera frukt, man är ute i naturen och det är roligt, säger hon.

Även fallfrukt går att ta vara på berättar Teresa Rauscher som skaffar sig kunskap om hur man tar tillvara på frukten genom att googla på internet eller frågar sin mormor.

Martyna Ab Nihilo från Litauen uppskattade skördepromenaden.
Martyna Ab Nihilo från Litauen uppskattade skördepromenaden.

Projektet drivs frivilligt och det är gratis att delta i eventet, men nu hoppas Teresa Rauscher på att hitta resurser för att finansiera framtida projekt och för att kunna utveckla Fruktsam.

– Vi hoppas också på att nå ut till fler än bara studenter, säger Teresa Rauscher.

Hennes bästa tips om man vill ge sig ut själv och skörda är att satsa på att plocka sådant man är säker på vad det är. Själv använder hon sig av en speciell skördekarta som finns på internet när hon plockar.

– Äpplen är alltid ett säkert kort, säger Teresa Rauscher och påpekar att om man är osäker på var man får plocka är det bäst att mejla kommunen först och fråga.

En av de cirka 60 deltagarna, Ayten Alieva, sträcker sig efter ett grönt äpple.
Ayten Alieva, sträcker
sig efter ett grönt äpple.

En av deltagarna, Birte Huntemann från Tyskland, hörde talas om eventet eftersom hon är medlem i Smålands nation. Hon tycker att det är roligt att träffa nya människor samtidigt som man lär sig var man kan plocka gratis frukt i Lund. Birte Huntemann visar glatt upp vad hon har plockat. Resultatet av skörden ska hon fotografera och skicka som bildbevis till sina föräldrar hemma i Tyskland.

Entusiasmen hos deltagarna går inte att ta miste på. Till och med rönnbär stoppas i nyfikna munnar. Beskt, konstateras det från samtliga. Iris van Kuijk från Nederländerna är nöjd med dagens skörd. Av frukten hon plockat ska hon göra äppelpaj, plommonsylt och äppelmos.

– Jag har alltid velat ha en egen trädgård att odla i. Jag älskar det här, utropar hon.

Text: Karolina Jakstrand

Foto: Satomi Myiata