REPLIK: Två fel blir inte ett rätt – inte ens på Smålands

- in Debatt

Marcus Björk, lundastudent och tidigare viceordförande för Fria Moderata Studentförbundet, skriver i en replik till Smålands nationsombud Adam Ståhl att nationen använder sig av rasistisk logik.

Adam Ståhl, nationsombud på Smålands nation, påpekar att det ibland kan gå fullständigt åt helvete när man tänker. Och det är ju förvisso sant. Men det kan också gå fullständigt åt helvete när man svarar, vilket det uppenbarligen har gjort för Adam denna gång.

Med undantag för två rader om att nationen arrangerar runt 120 evenemang om året, som med lite välvilja ändå kan tolkas som ett argument för att de är väldigt få evenemang som är separatistiska, berör Adams svar överhuvudtaget inte argumenten som framfördes i min artikel.

Istället är det en spektakulär uppvisning i whataboutism som Adam bjuder på, samtidigt som han genomgående insinuerar att de hycklande borgarna av ren illvilja vill ta ifrån ”people of color” deras ”säkra rum”. Det är naturligtvis lovvärt att stå upp för marginaliserade grupper i samhället och att kämpa mot rasism, vilket jag inte heller ifrågasätter i min artikel. Utan det jag kritiserar är det logiska felslut som i alla fall jag tycker mig kunna se i den separatistiska logiken, och som också praktiseras av Smålands nation.

Genom att betrakta etniskseparatistiska rum som ”säkra”, kommer det också med den logiska konsekvensen att alla andra rum motsatsvis blir att betrakta som ”osäkra”. För om ett rum inte är säkert så måste det ju vara osäkert.

Med logiken som tillämpas på Smålands Nation antas människor följaktligen endast kunna känna sig riktigt säkra om de befinner sig i ett rum där alla har samma hudfärg. Att helt öppet sälla sig till denna logik är naturligtvis helt absurt, och inte minst är det ett djupt rasistiskt tankemönster. Men tycks helt sonika accepteras på Smålands. Ja, till och med uppmuntras.

Och varför då inte sträva vidare mot att alla rum ska bli ”säkra” rum? Varför ska det inte finnas separata och ”säkra rum” för rasifierade på bussarna? I hissarna? I skolorna? Kanske med små skyltar som anger vilka rum som är separatistiska för respektive hudfärg? För den som motsätter sig det kan ju ”egentligen inte bry sig så mycket om inkludering” –i alla fall enligt Smålands nationsombud.

Jag hoppas att Adam nu också ser rasismen i den logik som tillämpas på Smålands.

På Smålands senaste separatistiska evenemang (det fjärde sedan början av februari), ”Queerlands: Kinky Edition”, välkomnades bara de som har ”queera sexualiteter”, med förtydligandet att cispersoner eller heterosexuella inte ska göra sig besväret. Man blir ju inte annat än väldigt nyfiken på hur Smålands Nation kontrollerade människors sexuella läggning i dörren till klubben. För om de inte gjorde det så måste ju rummets ”säkerhet” ha äventyrats? I alla fall enligt den separatistiska logik som nationen anammat.

Frågan om hur mer separatism kan leda till mer inkludering står i alla fall fortfarande obesvarad. Adam får gärna återkomma med svar på den, men fram tills dess vidhåller jag min åsikt om att det aktiva utestängandet av människor baserat på hudfärg, kön eller sexualitet bara kommer att så misstro mellan människor. För två fel blir ju som bekant inte ett rätt – inte ens på Smålands.

Marcus Björk, Lundastudent, tillika “avslöjad” som tidigare viceordförande för Fria Moderata Studentförbundet

Det här är en replik på en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribenternas egna. Instruktion för replik finnes här.