KK: ”Händelsen berör inte samarbetet”

- in Nyheter
@Casper Danielsson

I lördags anmäldes Malmö nation för djurplågeri efter en ”sittningstradition”. Men trots olika stadgar inom Kuratorskollegiet, kommer inte händelsen påverka samarbetet.

Malmö nation anmäldes i lördags för djurplågeri. Detta till följd av att en sittningstradition filmats och väckt starka reaktioner hos såväl nationsmedlemmar som Sveriges största djurrätts- djurskyddsorganisation Djurens rätt.

På filmen ses en sittningsdeltagare fånga en levande ål med sina händer och sedan sträcka den i luften.

En tråkig tradition
Kuratorskollegiets, KK, Märta Skoglund fick först reda på anmälan under söndagskvällen och har sedan dess pratat kort med företrädare för Malmö nation. Hon visste inte om att en sådan här tradition försiggick på nationen.

– Jag har inte haft vetskap om detta tidigare – och det tror jag inte någon annan nation har haft heller. Det är tyvärr en tråkig tradition, men som dock får stå för Malmö nation, säger hon.

KK är nationernas samarbetsorgan och sysslar främst med frågor som rör nationerna gemensamt mot exempelvis universitet, kårer eller stat.

”Vi styr inte över nationerna”
Men i frågan om ett eventuellt djurplågeri på Malmö nation står KK utanför, menar Märta Skoglund.

– Vi styr inte över nationerna, utan detta är något som nationerna själva har hand om. Vi på KK ser bara till att nationerna samarbetar inom vissa områden, säger hon.

– Händelsen kommer inte att beröra hela KK – vi är bara ett samarbetsorgan och detta är inte något som vi kan kontrollera.

Men trots detta tror Märta Skoglund att det kan bli aktuellt för övriga elva nationer i samarbetet att se över sina traditioner.

– Jag tror att detta kan leda till att alla nationer ser över sina traditioner – men jag vet inte exakt vad som kommer att hända. Vi påminner om de lagar och policys vi har, säger Märta Skoglund och exemplifierar med KK:s likabehandlingspolicy.

Anmälan Malmö nations angelägenhet
Än är händelsen på Malmö nation bara anmäld till polisen. Huruvida polisen väl väljer att gå vidare med ärendet är än inte fattat. Men oavsett utfallet av en anmälan, väntar inga fler åtgärder från KK:s håll.

– Vi får följa hur det går med anmälan – men vi kan inte lägga någon tyngd i det. Är detta sant, då är det Malmö nation som får ta det, säger hon.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Kvinnor dominerar kårer och nationer

En undersökning som Lundagård har gjort visar att