“Kårerna bör forma sin egen etik”

- in Debatt
@Lundagård

Kårerna bör fundera över vilka verksamheter de investerar i. Men att helt okritiskt köpa etiska fonder är att skjuta över ansvaret på någon annan.

Det skriver Ulrik Franke, förbundsordförande för Fria moderata studentförbundet, med anledning av Lundagårds granskning av kårernas placeringar,

Lundagård granskade i förra numret kårernas och Lunds universitets studentkårers finansiella placeringar. Tidningen kunde konstatera att kunskapen om de egna investeringarna var dålig och att få av kårerna hade några egentliga riktlinjer för hur kapitalet förvaltas.

Det är naturligtvis i sig anmärkningsvärt att de ansvariga styrelserna inte har bättre kontroll över sitt sparande. Det fokus Lundagård valde, och som har blivit rådande i den efterföljande debatten, är dock ett annat: frågan om etiken i fond- och aktieinvesteringar.

Investeringar når inte företagen

I denna fråga finns mycket att säga. En synpunkt som sällan kommer fram är att investeringar i ett givet företag sällan i sig innebär kapitaltillförsel till företaget i fråga. Aktierna både köps ifrån och säljs till andra aktieägare på marknaden som troligen saknar all koppling till företaget. Inte heller aktiekursen påverkas nämnvärt av de relativt sett små investeringsbelopp som de flesta sparare har att röra sig med.

Företag tjänar mänskligheten

Det sägs ofta i debatten kring etiska investeringar och Corporate Social Responsibility att företagen har en skuld till samhället som de bör betala av. ”Det är dags att ge något tillbaka”, brukar det heta.

Men de allra flesta företag ger redan fruktansvärt mycket tillbaka till det övriga samhället bara genom att agera inom sin marknadsnisch. Innovationer, billiga varor och eftertraktade tjänster har gjort världen till en bättre plats. Vem kan säga att de som tjänat pengar på glödlampan, datorn och mobiltelefonen har gjort mänskligheten en otjänst?

Alla vapenföretag inte oetiska

Det finns naturligtvis företag som kränker mänskliga rättigheter och som förtjänar vårt fördömande. De etiska fondernas raster är dock oftast alltför grovt. Tag den vapenindustri som alltid slentrianmässigt sorteras bort. Utsorteringen är tveksam i sig, eftersom den drabbar även bolag där den militärt kopplade verksamheten bara utgör en bråkdel.

Men inte heller företag med renodlat militär profil måste vara etiskt dåliga. Den relevanta frågan är snarare vad vapnen används till. Att försvara frihet och demokrati med Saab Gripen i länder som Sverige, Tjeckien och Sydafrika är inte etiskt jämförbart med användandet av Kalasjnikov AK-47 för att upprätthålla diktaturen i Vitryssland.

Skjut inte över ansvaret

Investerare som drar alla vapen över en kam är fåfänga posörer som inte tar etiken på allvar.

De lundensiska kårerna – och alla vi andra – bör tänka efter vilken investeringsetik vi egentligen vill se, snarare än skjuta ansvaret på någon annan genom att bara okritiskt haka på trenden med etiska fonder.

Ulrik Franke
förbundsordförande
Fria moderata studentförbundet