Universitetet hämtar ny direktör från Linköping

- in Nyheter
@Lundagård

Marianne Granfelt.

Det är namnet på den nya universitetsdirektören i Lund.

Det offentliggjordes under onsdagen. (Uppdaterad)

Marianne Granfelt är i dag administrativ chef på Linköpings universitet. Men hon har tidigare bott länge i Lund. Mellan åren 1979 och 1995 genomgick hon sin grundutbildning till civilingenjör i kemiteknik och forskarutbildning i fysikalisk kemi vid Lunds universitet. Hon tror att den bakgrunden är en fördel.

– Jag kan inte organisationen vid Lunds universitet helt och hållet bara för att jag fått min grund- och forskarutbildning där. Men den erfarenhet jag har som lärare och forskare på Linköpings universitet är viktig. Jag känner till behoven för forskning och grundutbildning som ju förvaltningen ska stödja, säger Marianne Granfelt till Lundagård.

Tillträder i augusti

Nu återvänder hon alltså till Lund och blir förvaltningschef och universitetsdirektör. Officiellt tillträder hon den 1 augusti och efterträder då den tillförordnande förvaltningschefen Hans Modig. Lunds universitet har stått utan ordinarie förvaltningschef sedan Peter Honeth lämnade universitetet i oktober ifjol för att bli statssekreterare på utbildningsdepartementet.

Hur kommer man som student att märka att du blir universitetsdirektör?

– Jag tror mycket på studentinflytande. Jag har många formella, men också informella kontakter med studenter i Linköping. Det tänker jag att fortsätta med. Så mycket av verksamheten vid universitetet rör studenterna och det är det viktigt att jobba ihop, säger Marianne Granfelt.

”Positivt med en kvinna”

Studentrepresentanter har varit med i rekryteringen och de är positiva.

– Jag tror att det kommer bli bra. Det är väldigt kul att det är en kvinna. I diskussionerna varit det annars varit mycket ”när han börjar”, så på det viset är det roligt, säger Marie Lidén, vice ordförande för Lunds universitets studentkårer (Lus).

Hon tror att det är bra att en ordinarie förvaltningschef nu kommer på plats.

– Hans Modig som varit tillförordnad har gjort ett bra jobb, men han är inte förvaltningschef i grunden. Nu när det kommer en ny kan man hoppas på lite nya idéer och projekt, säger Marie Lidén.

Text: Anna Palmehag & Patrik Kronqvist