Chefsjuristen: ”De har rätt att få pengarna tillbaka”

- in Nyheter
@Axel Jönsson

Oskäligt hög hyra, debitering av hyresfria sommarmånader och tveksamma villkor i kontrakten. På Hyresgästföreningen är man inte tillfreds över hur universitetet sköter sin roll som hyresvärd.


Mats Lindahl, chefsjurist på Hyresgästföreningen, blir upprörd när han tillsammans med Lundagård granskar utbytesstudenternas villkor. Den administrationsavgift som Folkuniversitetet/IHO försvarar i sin skrivelse har han emellertid inga problem med. Mer kritisk är han till deras sätt att hantera hyrorna.

– Om IHO debiterar hyresgästen för fem månadshyror men bara låter henne bo där under 4,33 månader så har de tagit ut en oskäligt hög hyra för den perioden, säger Mats Lindahl.

Han menar även att snitthyrorna är problematiska.

– De ska inte ta ut några snitthyror. Hyresgästföreningen har förhandlat med fastighetsägaren AF Bostäder och fastställt hyran efter ett skäligt bruksvärde, säger Mats Lindahl.

Ingen seriös verksamhet
Att proceduren skulle vara krånglig och att IHO således av administrativa skäl inte tar ut den framförhandlade hyran är enligt honom ingen giltig anledning:

– Det där är bara löjligt. Med modern teknik är det ju fullständigt busenkelt. Varenda hyresvärd som har en seriös verksamhet klarar detta. Varför skulle inte staten klara av det? Det handlar bara om att ha rätt datorprogram och att ha någon som knappar in rätt uppgifter, vad kan det kosta? 5 000 kronor? frågar sig Mats Lindahl.

 

Skillnad på 500 kronor

IHO, som lyder under Folkuniversitetet, ordnar uthyrningen till utbytesstudenterna för universitetets räkning. Men det är universitetet som är motpart när man förhandlar med AF Bostäder och det är universitetet som står som hyresvärd vid andrahandsuthyrningarna.

– Detta är en statlig institution som håller på med en massa konstiga affärer som jag inte tycker stämmer överens med den lagstiftning vi har. Istället för att dribbla med lagen borde de undersöka vad som är rätt och vad som är fel, säger en märkbart upprörd Mats Lindahl.

De kontrakt som Lundagård granskat uppvisar en hyres­skillnad på mer än 500 kronor i månaden över det fastställda bruksvärdet. Ett påslag som resulterar i tusentals kronor mer i årshyra för den enskilda utbytesstudenten.

– Här är det så att man tar ut mer än framförhandlad hyra och då är min bedömning att man har rätt till återbetalning. Då skall man vända sig till Hyresnämnden för återbetalning och fastställande av hyran för framtiden. Är man orolig för konsekvenserna kan hyresgästen också kräva återbetalning inom tre månader efter det att man flyttat ut.

Oskäliga hyror

Utöver att universitetet tar ut en oskäligt hög hyra finns det också studenter som får betala hyra under de debiteringsfria sommarmånaderna.

– Som det är nu så får de studenterna automatiskt betala 25 procent mer i hyra än hos AF Bostäder. Här får IHO göra ett vägval. Antingen slår man ut bruksvärdeshyran på tolv månader eller så får studenterna bo hyresfritt under sommarmånaderna. I annat fall har man tagit ut en oskäligt hög hyra enligt min uppfattning, säger Mats Lindahl som avfärdar Per Ola Olssons argument om att det endast berör en minoritet av studenterna.

– Vad spelar det för roll? För varje enskild hyresgäst som betalar för mycket i hyra är det ju viktigt för just den enskilda gästen, konstaterar han.

 

”Helt uppåt väggarna”

Sommardebitering för vissa, men oskälig hyra och oskäliga villkor i alla granskade kontrakt. Mats Lindahl påpekar att hyresgästen enligt svensk lag har rätt att betala månadsvis. Men säger också att problemet är att utbytesstudenten måste betala en klumpsumma redan innan denne får tillträde till sitt rum.

I kontraktsvillkoren står också att utbytesstudenterna skall upplåta sitt rum under dagtid till IHO för underhåll, något som Mats Lindahl tycker är ”helt uppåt väggarna och ett oskäligt hyresvillkor”. Vidare finns det en passage kring att utbytesstudentens hemuniversitet kontaktas vid ”oacceptabelt beteende”.

– Ett sådant villkor finns det inga förbud mot, men det känns lite tramsigt, som att ”vi ringer hem till mamma”.

text: Axel Jönsson
foto: Emil Langvad