Studenter kan få tillbaka hundratusentals kronor

- in Nyheter
@Axel Jönsson

Efter Lundagårds avslöjande om utbytesstudenternas sämre villkor erkänner International housing office, IHO, och Folkuniversitetet att det förekommer påslag på hyrorna. Flera hundra studenter är drabbade. Nu kan universitetet tvingas betala tillbaka hundratusentals kronor till missnöjda hyresgäster.


Ingen vet riktigt vad slutnotan hamnar på. Men redan nu står det klart att universitetet tagit ut hundratusentals kronor i oskäliga hyror av utbytesstudenterna, bara under den här terminen. Tidigare hävdade ansvariga på Folkuniversitetet och IHO, att det inte förekom några andra påslag utöver administrationsavgiften på 600 kronor. Men när Lundagård tillsammans med Hyresgästföreningen räknat fram månadshyran uppdagas källan till de alltför höga hyrorna.

IHO tar betalt för fem månader mellan den 15 augusti till den 15 januari men studenten får bara bo där mellan den 20 augusti och den 2 januari. I praktiken innebär detta att varje enskild utbytesstudent betalar omkring 500 kronor mer i månaden än sin svenska korridorskamrat för identiska rum – alltjämt med sämre villkor.

– Det är tydligt att det råder en diskrepans mellan avtal och verklighet, säger Per Ola Olsson, avdelningschef på Folkuniversitetet.

Tusentals drabbade

Han bedyrar att de ska titta på problematiken och uppger att ungefär hälften av IHO:s hyresgäster är drabbade. Det rör sig om hundratals studenter som betalar hyror som vida överstiger det bruksvärde som fastställts i förhandlingar mellan AF Bostäder och Hyresgästföreningen.

Sammanlagt blir det över 2 000 kronor per student och termin, vilket ger en total summa på flera hundratusen kronor som universitetet tagit ut i för höga hyror. Beroende på hur länge de felaktiga hyresperioderna varit i bruk kan det alltså röra sig om tusentals drabbade och miljontals kronor i oskäliga hyror.

Sedan tidigare har ansvariga på Folkuniversitetet själva i en skrivelse till Lundagård konstaterat att det finns fler studenter som hamnar i kläm.

– De studenter som väljer att bo kvar under sommaren får betala extra, men de är så otroligt få, säger Per Ola Olsson som tillsammans med chefsekonom Hans Olausson sammanställt skrivelsen.

 

Genomsnittshyror

IHO uppger att det rör sig om cirka 30 hyresgäster som stannar över sommaren. Utbytesstudenter som i sådana fall också betalar långt över hundratusen kronor i extra hyra tillsammans. Detta då de måste betala för sommarmånader som för en svensk student är hyresfria.

I skrivelsen konstaterar man vidare att IHO använder sig av en genomsnittshyra på varje bostadsområde. Detta innebär i sin tur att utbytesstudenterna får betala samma hyra oavsett storlek eller normalpris på enskilda rum.

– Vi arbetar med extremt olika parametrar och skall varje hyresgäst få sin specifika hyra blir det i sådana fall en fråga om högre administrationsavgift, säger Per Ola Olsson.

text: Axel Jönsson