Studenter saknar bostad

- in Bostad, Nyheter
@Lundagård

Hundratals studenter saknar bostad när terminen börjar. Värst drabbade är de utländska studenterna som känner sig oönskade i Lund. Nu riskerar vissa att få vända tillbaka med sina väskor.

Studenternas egen bostadsförmedling på nätet talar sitt tydliga språk. Där finns 1 200 sökande till 150 bostäder. Och den som sätter ut ett telefonnummer i sin uthyresannons får inte en lugn stund.

– Jag hade tagit bort annonsen för länge sedan om det inte vore för att jag är i sommarstugan. Tvåhundra studenter har ringt mig de senaste veckorna. Det är verkligen helt sjukt, säger en kvinna som annonserat ut ett rum i centrala Lund.

Inte helt oväntat är rummet redan uthyrt. Men hon får fortfarande många telefonsamtal. Framför allt från utländska studenter som berättar att de är ledsna för att de känner sig bortvalda.

Svarta pengar

Mellan 6 000 och 7 000 nya studenter väntas börja läsa i Lund till hösten. Många av dem bor redan i närområdet och behöver inte oroa sig för att få tak över huvudet. Detsamma kan inte sägas om de 2 000 studenter som väntas anlända till Lund från utlandet. Universitetets eget boende kan nämligen endast erbjuda bostad åt hälften. Resten får ställa sig i AF Bostäders novischkö. Men där möts de av ett dystert besked.

– Jag tror att något hundratal inte kommer att ha hittat en önskvärd lösning per den första september, förutspår AF Bostäders vd Rolf Svensson.

Med bostadskrisen växer även desperationen. Flera källor som Lundagård talat med berättar om studenter som erbjuder svarta pengar för en bostad.

Uppgiven student

Studenternas egen representant ser mycket allvarligt på läget. Inte minst för alla studenter som blivit lockade av universitetets engelskspråkiga masterprogram.

– De förväntas hitta bostad delvis med hjälp av Lunds universitet, men främst på egen hand. Jag vill dock inte ta för givet att alla gör det. Kommer man långt härifrån tror jag inte att man alltid vet hur uthyrningssystemet fungerar, säger Petter Forkstam, ordförande för Lunds universitets studentkårer.

Även många svenska studenter har svårt att hitta boende. Petter Forkstam berättar om ett telefonsamtal från en uppgiven tjej i Halmstad.

– Jag rådde henne att hitta ett tillfälligt boende hemma hos någon vän i Lundaområdet, och om inte det löste sig rekommenderade jag henne att stanna hemma. Annars riskerar hon att få vända, säger Petter Forkstam.

Fler förlorare

Han tycker att makthavarna brister i sitt ansvar att vaska fram fler bostäder åt studenterna.

– Det är hög tid att ställa sig frågan vem det kommunala bostadsbolaget egentligen är till för. Men kommunen måste också pressa byggbolagen. Jag har sett alldeles för många byggherrar som lovat billiga hyresrätter men där det slutat med ett lyxboende.

Petter Forkstam är övertygad om att fler än de berörda studenterna förlorar på bostadsbristen.

– Om man bara ser till alla studenter från utlandet så är de ju en slags ambassadörer för Sverige när de återvänder hem.

Text: Marek Stefaniak