Lund har ingen bostadsgaranti

- in Bostad, Nyheter
@Lundagård

Många kommunala bostadsbolag garanterar att du som student får en bostad. Men inte Lunds kommun. Här ser man helst att andra löser bostadsbristen åt dem.

Örebro, Kristianstad och Halmstad. Bara några av alla kommuner som garanterar bostad åt nya studenter.

Men i Lund är situationen snarare den motsatta.

– Vi har en överhettad bostadsmarknad som det är. Hur ska vi då kunna garantera bostäder när vi inte ens vet hur många studenter, särskilt internationella, som verkligen dyker upp, säger Mats Helmfrid (m) som är kommunstyrelsens ordförande.

Han håller med om att bostadssituationen blivit värre. Särskilt för studenter från utlandet. Därför har kommunen bokat 36 tillfälliga bäddar på ett vandrarhem.

Varför har ni inte fått fram fler sovplatser?

– Det finns väl inte fler vandrarhem i Lund, säger Mats Helmfrid. Och det är ju svårt att skaffa vanliga bostäder för en så pass kort period. Vem ska bo där resterande tio månader, säger han.

Kommunen letar även mark åt studentnationer som vill bygga fler bostäder.

Och i planerna ingår även ett nytt kommunalt studentboende vid Södra Esplanaden. Om det nu blir av.

– Byggnadskostnaderna har gått upp och då är det svårt att bygga något överhuvudtaget som en student har råd med, säger Mats Helmfrid.

Men någon större satsning på fler studentbostäder från kommunens sida tror han inte på.

– I princip tror jag inte att vi ska gör det för då riskerar vi att konkurrera med alla andra aktörer som redan arbetar med att ta fram studentbostäder i Lund. Särskilt nu när det finns nationer som vill bygga, säger Mats Helmfrid.

Men det är ju dyrt att bygga. Finns det ingen annan lösning?

– Det vore bättre med en tidigarelagd antagning eftersom det hade underlättat mottagandet av nya studenter avsevärt. Efterfrågan på bostäder blir som störst i augusti och september. Men då är det ju för sent.

Text: Marek Stefaniak