Generation CV klättrar vidare

- in Reportage
@Gustaf Eriksson

För nästan ett år sedan berättade Lundagård om studenterna Markus och Gina. De är en del av generation CV, som insett att drömjobbet kräver mer än bara examen. Nu möter vi dem igen för att se vad som hänt sedan sist.

En stor glasport leder in till ett myller av långa skrivbord och skärmar som visar diagram och siffror. Framför borden sitter män och kvinnor vars blickar ständigt vakar över kurvornas rörelser.

Det är torsdag eftermiddag och vi befinner oss i tradingrummet i Saxo Banks kontor i Köpenhamn.

Denna dag, precis som så många andra dagar den senaste tiden, är världens börser i gungning.

Men den glasfasad som omsluter Saxo Banks näst intill helvita inre står stadigt.

Det finansiella systemets skälvningar har lämnat banken oberörd, åtminstone än så länge.

Vid den glasade ingången till tradingrummet står två rödglänsande sportmotorcyklar. På en vägg en bit in hänger tavlor föreställande Ferraribilar.

– De är lite roliga sådär, ledningen. För ett tag sedan köpte de ett jetplan, målade det blått och prydde stjärtfenan med bankens logga. De tänker använda det i tjänsten, säger 21-åriga Markus Drott som läser ekonomi vid Lunds universitet.

Sedan i slutet av augusti jobbar han extra på banken ett par dagar i veckan.

Markus är klädd i en mörkblå kritstrecksrandig kostym, blåvitrandig skjorta och lila slips. Det blonda håret är bakåtslickat och lockar sig lite i nacken.

Även om bankens officiella klädkod påbjuder kostym är många av Markus kollegor ledigt klädda. Markus bär dock oftast kostym.

– Jag tycker det är viktigt att göra ett professionellt och seriöst intryck, säger han.

markusdrott4ah.jpg

Pengar är viktigt, tycker Markus Drott.

LINC stärker kontaktnät

Skådeplatsen för Lundagårds första möte med Markus var, precis som i dag, Köpenhamn. Då var han på besök på Danske banks huvudkontor tillsammans med Lund University Finance Society, LINC, en förening som han nu är vice ordförande för.

LINC är öppen för alla som studerar vid universitetet. För att komma med på föreningens resor, då banker och andra finansinstitut besöks, är dock konkurrensen stenhård.

Få saker är värda så mycket i jobbjakten som nätverk. LINC:s resor är de perfekta tillfällena att knyta nya trådar i kontaktnätet.

– Vi jämför de sökandes CV:n och gör en bedömning utifrån det. Vi har funderat på att ta in en extern firma för att undvika jävanklagelser, men det kostar pengar. Vi har heller aldrig blivit beskyllda för jäv, säger Markus.

Engagemanget i LINC har hade stor betydelse när han fick jobbet på Saxos, tror Markus.

– Det visar att jag har ett finansintresse, ledarskapsförmåga och en stark drivkraft.

Samtidigt som Markus har nätverket att tacka för mycket ser han också en risk i att organisationernas ökande betydelse missgynnar de som hamnar utanför.

– Jag tillhör den grupp av människor som anser att de som presterar bäst ska ha toppjobb och få betalt därefter. Men det blir problematiskt om nätverk går före kompetens.

Vad det är som egentligen driver den allt hetsigare karriärsjakten kan Markus inte säga.

– Jag vet inte riktigt vad som ligger bakom. Men det pratas mycket karriär, även när man bara tar en öl med polarna.

Att pengar är en viktig drivkraft förnekar han dock inte.

– Pengar är viktigt. Jag vill kunna resa var jag vill när jag vill och förverkliga mina drömmar. Det där blå jetplanet verkar schysst, till exempel, säger Markus.

”Jag har alltid kul”

Mörkret som blir allt tätare runt träden framför AF-borgen får de nyss så färgsprakande lövskrudarna att sakta blekna. Där inne har den nyutexaminerade ekonomistudenten Gina Aspelin nyss avslutat ett möte med Akademiska föreningens konstutskott som följde direkt på en lång arbetsdag på Tetra Pak.

Gina har varit igång i många timmar nu, men det verkar inte ha påverkat henne nämnvärt.

Ögonen är pigga, energiska. Orden kommer i snabb takt när hon förklarar att det ytterst är glädjen som driver henne.

– Det är mycket att göra men jag har alltid kul, annars skulle det inte funka, säger hon.

Och för Gina verkar onekligen det mesta fungera.

I april tog hon, i konkurrens med 200 andra kvinnliga studenter, hem utmärkelsen ”Female Accelerate Award”.

Syftet med tävlingen är att: ”driva utvecklingen för mångfald på ledande positioner i svenskt och internationellt näringsliv samt att belöna de mest framstående kvinnliga studenterna”.

Belöningen bestod av en 18 månaders skräddarsydd traineeperiod på tre företag.

För några veckor sedan påbörjade Gina sitt arbete på Tetra Pak.

gina-aspelinde.jpg

Gina Aspelin hoppas på anställning när traineeperioden på Tetra Pak är över.

Värt varenda timme

Då Lundagård träffade Gina första gången var hon inne på sin näst sista termin vid Ekonomihögskolan.

Hon var också projektledare för Leadership Academy, ett nätverk av ekonomistudenter som tillsammans finslipar sina ledaregenskaper med siktet inställt på näringslivets topposter.

Sedan dess har Gina hunnit med mycket.

– I våras läste jag två kandidatkurser samtidigt som jag var projektledare för Leadership Academy och förman i AF:s konstutskott och sökte jobb. Dessutom förberedde jag mig för att åka Vasaloppet och tränade fem till sex gånger i veckan, säger hon.

Det tar tid att anlägga den perfekta grunden för den egna karriären, men Gina tycker att det har varit värt varenda timme.

– Redan när jag började plugga funderade jag över hur det skulle gå att få jobb sedan. Det finns en så stor konkurrens, väldigt många är väldigt duktiga. Men jag har inte upplevt det som betungande. Jag gör inte sådant som jag inte tycker är roligt.

Gina har svårt att hitta något negativt med karriärfokuseringen.

– Visst kan det leda till stress om man har mycket i skolan och samtidigt vill göra allt för att få ett så bra jobb som möjligt, men man får väl lära sig att hantera det.

Bra att skriva på CV:t

För Gina har nätverksträffarna och allt annat hon gjort vid sidan av studierna haft avsedd effekt.

– Jag tror att mitt engagemang har haft stor betydelse, kanske framför allt för min självkänsla. Men det är klart att det också är bra att ha något att skriva på CV:t, säger Gina innan det är dags för henne att åka hem och packa inför den första utlandsresan i Tetra Paks tjänst.

Nästkommande morgon ska Gina bege sig till Frankrike.

– Efter traineeperioden hoppas jag att något av företagen ska vilja ha mig kvar. Mycket bättre karriärstart skulle jag nog inte kunnat få, säger hon.

Text: Gustaf Eriksson

Foto: Amelie Herbertsson och Daniel Ekbladh