Sju nationer klandras efter alkoholkontroll

- in Nationer, Nyheter
@Lundagård

Studenter så berusade att de knappt kan stå. Ett killgäng som häller öl över varandra. Cyklar som välts ut i vägbanan.

Så har det sett ut när Tillståndsenheten besökt Lunds nationer under hösten.

Anmärkningarna är fler än någonsin och i topp ligger Göteborgs som klandrats sju gånger på två besök.

Hela sju av de tolv nationer som besökts av tillståndsenheten under höstterminen har fått någon form av anmärkning. Förutom Göteborgs nation har Västgöta nation, Malmö nation, Östgöta nation, Hallands nation, Smålands nation och Lunds nation klandrats efter tillsynsbesök under hösten.

Av Lunds övriga studentföreningar som fått tillsynsbesök är det bara teknologkårens E-sektion som fått en anmärkning.

”Inte okej”

I Tillståndsenhetens rapporter från höstens tillsynsbesök på och i anslutning till nationerna finns ganska ordinära observationer som kladdiga dansgolv och glaskross men även mer iögonfallande händelser. Till exempel det killgäng på Kålleseum som i början av oktober hällde flasköl över varandra och där en av killarna sedan gick över till att spruta öl på övriga gäster. Vakterna tog först en runda förbi killarna och inte förrän vid nästa runda avvisades två av dem från lokalen, enligt tillståndsenhetens besöksrapport. Carl Jönsson, kurator på Göteborgs nation, känner till händelsen men var själv inte på plats den aktuella kvällen.

– Jag har aldrig varit med om att vi haft en liknande händelse. Det här är verkligen inte okej. När det gäller vakternas agerande så har vi haft en dialog med dem. Men vakter är också människor och det är inte alltid så lätt att ha en perfekt överblick, säger Carl Jönsson.

Enligt honom har Göteborgs ett bra samarbete med tillståndsenheten och han menar att en del av den kritik som riktats mot dem är befogad.

– Vi har till exempel en del problem med glaskross på golvet, men vi har en ganska svåröverskådlig lokal vilket gör att vi tyvärr inte kan se allt. Jag anser ändå att vi har bra koll på läget, säger han.

Hålls regelbundna möten

Carl-Johan Bergqvist, kurator på Östgöta nation, är också positiv till hur samarbetet med Tillståndsenheten fungerar sedan Annika Landfors blev ny chef 2006. Numera hålls regelbundna möten mellan nationerna och tillståndsenheten.

– Det känns som att vi jobbar mot samma mål. På mötena går vi noggrant igenom vad vi vill och inte vill göra som nation.

Personalen på Östgöta nation vet tack vare Tillståndsenhetens utbildningar hur alkohollagen fungerar, vilket enligt Carl-Johan Bergqvist är en av de mest betydande omställningarna.

– Detta har varit särskilt viktigt när det gäller överservering. Nu vet man vad man får och inte får göra.

Ökad kontroll

Tillståndsenheten har skärpt sina krav på nationerna de senaste åren. Carl Jönsson menar att dessa krav egentligen alltid har funnits men att det är först är de senaste åren som de börjat tillämpas på allvar.

– Den ökade kollen är mest positiv. Vi vill absolut följa de regler som finns. Samtidigt vill vi ju att folk ska kunna komma hit och festa och ha kul.

Tillståndsenhetens anmärkningar på Lunds studentverksamheter är i höst fler än någonsin. Samtidigt har tillsynsbesöken mångdubblats de senaste tio åren. Antalet besök var i slutet av oktober i år redan uppe i 19 stycken – att jämföra med 1998 då endast två tillsynsbesök utfördes under hela året – bägge utan anmärkning. Hösten 2006 gjorde åtta tillsynsbesök och tio anmärkningar delades ut. Det totala antalet besök var då uppe i 27 stycken.

”Förstärkt tillsyn krävs”

Sedan Annika Landfors blev tillståndsenhetens nya chef har antalet tillsynsbesök fortsatt att stiga.

– Enligt planen ska vi i år, liksom förra året, utföra 250 tillsynsbesök i kommunen. 2006 genomfördes totalt 96 tillsynsbesök så det är klart att det märks en stor skillnad för tillståndsinnehavarna gällande hur intresserade vi är. Ökningen slår igenom ungefär lika starkt när det gäller studentverksamheter som branschen i övrigt, säger Annika Landfors.

Numera arbetar tillståndsenheten utifrån den metod som förespråkas av Folkhälsoinstitutet och som kallas ”ansvarsfull alkoholservering”. Metoden står på de tre benen utbildning, samverkan och förstärkt tillsyn.

– Utbildning och samverkan syftar till att förebygga bort problem. För att metoden skall fungera visar erfarenheten dock att det även krävs ett inslag av förstärkt tillsyn, säger Annika Landfors.

Vill vara tillgängliga

Hon påpekar att målet med den förstärkta tillsynen inte är att jaga någon utan att få fler möten med tillståndshavarna och att skapa dialog och en möjlighet att korrigera problem innan de växer sig för stora.

– Vi vill vara en tillgänglig myndighet som man kan vända sig till när man behöver råd och hjälp att utveckla verksamheten åt rätt håll samtidigt som vi kräver att våra tillståndshavare är seriösa och intresserade av att följa lagen.

Text: Mathias Rosquist
Foto: Jonas Jacobson