Bör tentor vara anonyma?

- in Nyheter
@Lundagård

På Juridiska fakulteten är tentorna oftast anonyma. Men på termin ett och termin fem är tentorna inte anonyma.

Juridiska föreningen har länge verkat för att alla tentor ska vara anonyma. Prefekten Bengt Lundell undervisar på termin ett och vill inte ha anonyma tentor.

Bör tentor vara anonyma?

Ja, tycker Alexandra Brundin Urisman, ordförande för Juridiska föreningen.

– Vi har länge jobbat för att anonymisera tentorna på alla terminer. I dag är tentorna på fyra av de sex grundterminerna anonyma, och vår uppfattning är att studenterna vill att alla tentor ska vara anonyma. Administrationen är inte krångligare på något sätt.

Om examinatorn vet vem som skrivit tentan gör han eller hon en bedömning av studenten, medvetet eller omedvetet. Genom att göra alla tentor anonyma skulle rättssäkerheten öka.

Ett typiskt exempel är vår före detta kårordförande som jobbat på fakulteten och lärt känna lärare som nu ska rätta hans tentor. De studenterna har andra förutsättningar än övriga på kursen. Det spelar ingen roll om tentan rättas mer positivt eller mer negativt, bedömningen ska inte vara subjektiv. Ett kursombud måste våga framföra kritik på utbildningen utan att riskera att få lida för det på tentan.

Vi vill också ha mindre anonymitet i undervisningen med exempelvis mindre grupper vid seminarietillfällen, men det är en helt annan diskussion. Man måste skilja på undervisning och examination.

Vill lärarna sätta betyg även på hur studenterna agerat på lektioner är tentan inte rätt plats.

Nej, tycker Bengt Lundell, prefekt vid Juridiska fakulteten

– I egenskap av privatperson tycker jag inte att tentorna ska vara anonyma. Problemet är inte att studenterna är välkända för examinatorn, utan snarare för anonyma. Examinatorn har ett ansvar för att betyget blir rätt. Det finns krav ställda i förvaltningslagen och regeringsformen på att iaktta saklighet och opartiskhet, det ansvaret får man inte ta ifrån läraren genom att anonymisera tentorna. De lärare som inte klarar av en konsekvent bedömning ska inte vara examinatorer.

Det är lätt för studenter att begära omprövning av tentan om de känner att de blivit felaktigt bedömda. På första terminen där jag undervisar har många frågor ett normalsvar och handlingsutrymmet för examinatorn är väldigt litet. Rättssäkerheten kommer inte att förändras för att tentorna blir anonyma. Det finns alltid undantag, där studenter skriver sin tenta på dator på grund av något funktionshinder, eller att tentorna skrivs i små grupper så att anonymiteten försvåras. Under min tid har det vid ett antal tillfällen hänt att det blivit fel betyg på anonyma tentor genom att det blivit fel i listorna. Jag har haft den här åsikten sedan 1995 när studentkollektivet klagade på för stor anonymitet i utbildningen. Lösningen är inte att göra tentor anonyma. Det är ett onödigt moment som tar tid, kraft och kan bli fel. För mig är studenter individer, inte sifferkoder.

Text: Filippa Boijsen