Universiteten mot total kollaps i Zimbabwe

- in Nyheter
@Lundagård

Bara ett av Zimbabwes elva statliga universitet har öppnat sedan terminsstarten i augusti.

Bland anledningarna finns lektorsflykt, skenande inflation och den politiska låsningen efter presidentvalet i mars.

– Utbildningssektorn står inför en total kollaps, säger Blessing Vava, från studentorganisationen Zinasu.

Många av högskolornas behöriga lärare lämnar landet eftersom de inte får ordentligt betalt. Den stigande inflationen, senast noterad till 231 miljoner procent, gör att lönerna urholkas. I somras påpekade statliga lektorer att deras löner inte längre räckte till transportkostnader till och från jobbet. Det politiska dödläget sedan presidentvalet har vidgat krisen och paralyserat den högre utbildningen. Enligt Blessing Vava, talesperson för Zimbabwe National Students Union, Zinasu, är University of Zimbabwe i huvudstaden Harare det enda statliga universitet som öppnat och det först i mitten av november.

– Men det är bara formellt öppnat, det hålls inga föreläsningar. Just nu finns det inget ministerium för den högre utbildningen som kan ta hand om sådana frågor, säger han.

Valet i mars har ännu inte lett till ny president eller regering och de politiska aktörerna sitter i förhandlingar. Dessutom skulle den nationella budgeten ha lagts fram i november.

– Vi skulle inte se upp till en budget om den kom just nu, den ställföreträdande regeringen är illegitim, säger han.

Under 1990-talet betraktades Zimbabwes utbildningssystem som det bästa i Afrika. Läs- och skrivkunnigheten är fortfarande hög jämfört med andra utvecklingsländer, 92 procent för män, 86 procent för kvinnor. Men akademikerflykt, så kallad brain drain, tär hårt på utbildningssektorn såväl som andra samhällsinstitutioner.

– Varje år förlorar vi omkring 60 procent av alla akademiker. Det beror på att det inte finns några anställningar i landet. Lyckas de väl få ett arbete här är det till en lön som det inte går att leva på, säger Blessing Vava.

Enligt honom tar majoriteten av de akademiska emigranterna från Zimbabwe mindre kvalificerade jobb som till exempel städare.

Sydafrika har tagit emot klart flest zimbabwier, ungefär två miljoner. Botswana, Zambia och Storbritannien har också känt av flyktingströmmen.

Ifjol föreslog president Robert Mugabe att färdigutbildade studenter skulle behöva arbeta statligt en period innan de kunde få ut sin examen. Det så kallade bindningssystemet planerades bli verklighet under hösten 2008.

– Bindningen föreslogs vara två år, men inget har genomförts än, säger Blessing Vava och menar att regeringen verkar ha misslyckats med att vända eller kontrollera flykten.

– Högutbildade lämnar landet varje dag. Visst, regeringen kan gå vidare med förslaget, men det är ingen mekanism som hindrar folk från att lämna landet, säger han.

Samma vecka som Lundagård pratar med Blessing Vava skakas landet av en koleraepidemi och Sydafrika bestämmer sig för att ställa in 28 miljoner dollar i jordbruksbistånd tills dess att en representativ regering installeras.

Zinasus högsta prioritet i nuläget är en ”ny folkdriven demokratisk konstitution som garanterar utbildning som en grundläggande mänsklig rättighet”. Men kampen för demokrati och studenters rättigheter drivs i en mycket svår miljö.

– Alla våra demonstrationer bekämpas med våld från staten. Flera Zinasu-ledare har stängts av från sina utbildningar och förbundsavdelningar har upplösts av högskolan. Hälften av de statliga prefekterna har sparkats, endast för att de kritiserat Robert Mugabes regering. Regeringen försöker med alla möjliga medel trakassera, gripa, misshandla och döda studentledare som ordnar demonstrationer, säger han.

Blessing Vava läste själv design men kastades ut från sin högskola, troligen för att han deltagit i en demonstration i februari 2007.

– Vi som studentförbund ber de politiska ledarna att, på grund av brådskan, komma ut som en allinkluderande regering. Landets tillstånd är patetiskt. Statsuniversiteten har dålig kvalitet och sjukhusen ingen medicin. Det pågår en nationell katastrof i form av kolerautbrott, människor dör av det och av aids. Vi ber Mr Mugabe och Mr Tsvangirai att begrava stridsyxan och bilda en regering.

Text: David Gustafsson
Foto: Murray Hunter/The Cape Town Globalist