Stress och förväntan på vårens Arrival Day

- in Nyheter, Reportage
@Lundagård

Rad efter rad av fullpackade resväskor trängs i AF-borgens foaljé. Inuti väskorna gömmer sig några av vårens 300 nya utbytesstudenters allra viktigaste ägodelar.

Det är dags för äventyret i Sverige att ta sin början.

Men studenterna står inte helt utan hjälp under sin första tid i Sverige. Till sin hjälp har de en mängd internationella faddrar.

Varje termin anordnas Arrival Day, den dag då utbytesstudenterna officiellt intar Lund för första gången på terminen.

Under tisdagen anlände studenterna till Lund, skrev in sig och ordnade med bostad. Platsen för detta var AF-borgen.

En stunds väntan blev det också för de flesta – väntan på den lilla röda buss som körde dem till deras bostad på Spoletorp, Sparta , Vildanden eller kanske Ulrikedal.

Inte lika hysteriskt som på hösten

Förväntan, men också trötthet, stress och oro låg i luften. Dock var läget inte lika panikartat som förra terminen då flera studenter blev utan bostad sin första tid i Lund.

– Då var det många som inte fick någonstans att bo och fick slagga hos kompisar i över en månad. På hösten är det helt hysteriskt, nu på våren är det lugnare, säger Karolina Umiatovska, som tillträder som fadderansvarig i februari.

En av dem som väntar på att åka vidare med buss till sitt nya boende är tyske Martin Pohl. Han ska bo på Spoletorp och studera fysisk i Lund under ett drygt halvår.

– I heard about Lund’s internationality, säger Martin Pohl och berättar att han uppskattar att det går att prata och göra sig förstådd på engelska i Sverige.

Men svenska, det ska han definitivt lära sig. Just nu lockar däremot något annat lite mer:

– I just want to go to my room and rest, säger han hastigt innan det blir dags för honom att ta sitt bagage och bege sig till bussen mot Spoletorp.

Förvirrade studenter får hjälp

Många utbytesstudenter som själva var nya och färska i höstas har i år valt att engagera sig som internationella faddrar. En av dem är Franziska Plantz från Tyskland.

– Some of them are really confused, säger Franziska och tar en kort paus från att bära baggage och besvara frågor.

Hon svarar utan tvekan på frågan om vilken fråga som är vanligast under dagen:

– Were is the bus to my flat? säger hon och skrattar.

Karolina Umiatovska var fadder även förra terminen, något som gav många fina minnen.

– Jag träffade så många härliga och roliga människor från hela världen. Det är dessutom jättebra för ens sociala kompetens och språkfärdighet, säger hon.

Hon berättar att varje utbytesstudent ingår i en grupp om 40 till 45 personer med fyra eller fem faddrar som om de vill kan dela in studenterna i mindre grupper med varsin fadder.

”Jag tror att det blir en bra termin”

Ute på grusplanen utanför AF-borgen i hjärtat av Lundagård står Zsuzanna Kecse från Ungern. Vinterkappan är på och hon håller försiktigt i sitt bagage.

Hon väntar på att åka till sitt nya korridorrum på Ulrikedal som hon har fått sig tilldelat av International Housing Office.

– I arrived yesterday and stayed at the train hostel with lots of other exchange students. We took a walk around in town and the town seems nice. I think this will be a good semester, säger hon.

Text: Louise Larsson
Bild: Viktor Ström