Våldtäktsdömde studenten stängs av från studier

- in Nyheter
@Lundagård

Lundastudenten får inte fortsätta att läsa till läkare, enligt ett beslut från länsrätten i Stockholm.

Anledningen: Studenten är tidigare dömd för våldtäkt mot barn och rätten anser att det finns risk för att studenten kan komma att skada en annan person under sin utbildning.

Studenten genomgår just nu behandling och deltar inte i sina klasskamraters studier. Enligt länsrätten kan det nu bli stopp för fortsatt läkarutbildning – på grund av att utbildningen innehåller studier i pediatrik samt barn- och ungdomspsykiatri, skriver Sydsvenskan.

Lundastudenten ska tidigare ha förgripit sig på en väns sovande 14-åriga lillebror. Straffet blev enligt tingsrättens beslut två års fängelse. Hovrätten omvandlade senare straffet till skyddstillsyn och vård.

Men studenten hade fortfarande rätt att fortsätta studera till läkare i Lund. Det fick universitetet att vända sig till Högskolans avskiljningsnämd i ett försök att få studenten avstängd.

– Vi vill få det prövat om en person som begått den här typen av brott kan få studera till läkare, sa rektor Göran Bexell då.

Universitetet fick nej och då gick ärendet vidare till länsrätten i Stockholm som nu alltså har beslutat att studenten inte bör få fortsätta på läkarlinjen.

Hovrättens beslut är överklagat till Högsta domstolen som ännu inte har offentliggjort sitt beslut om huruvida målet kommer att prövas eller ej, skriver TT.

Text: Louise Larsson