Bostadsbrist tvingar studenter att sluta

- in Bostad, Nyheter
@Lundagård

Fyra av fem studenter i Lund upplever boendesituationen som svår. Det visar den studentbostadsundersökning som genomförts på initiativ av Lunds universitets studentkårer, Lus. Bekymrande siffror enligt Lus ordförande Petter Forkstam.

750 studenter i Lund och 150 på campus i Helsingborg har telefonintervjuats i den bostadsundersökning som gjorts på beställning av Lus, Lunds universitet och Lunds kommun. Resultatet är delvis positivt men också oroväckande menar Eva Åkesson, prorektor vid Lunds universitet.

– Det är inte tillfredsställande att 78 procent av studenterna i Lund tycker att boendesituationen är svår. Och det är oroande att 13 procent har övervägt att avsluta sina studier den första terminen på grund av boendet. Det är svårt nog i början av studierna med ny miljö och allt, så läggs dessutom boendet till, säger hon.

Betalar gärna mycket

Analysföretaget som presenterade undersökningen kunde konstatera att lundastudenterna inte tyckte att boendekostnaderna var det största problemet. Många studenter kunde till och med tänka sig att betala upp till 3 900 kronor i hyra för sitt boende.

– Det är en alarmerande hög nivå på vad man kan tänka sig att betala. Men det kan kanske förklaras genom att många studenter arbetar vid sidan om sina studier, säger Petter Forkstam.

Även Eva Åkesson reagerade på att studenterna var så betalningsvilliga.

– Jag trodde att fler skulle tycka att hyran var för hög, men det var relativt många som var nöjda. Det är ju självklart positivt, det är ju så det ska vara. Men det förvånade mig, säger hon.

Hoppas på hyresrätter

Många studenter får ekonomiskt stöd hemifrån. Men enligt Eva Åkesson borde inte möjligheten till vidare studier avgöras beroende på om familjerna kan sticka in med extra pengar eller inte. Man ska kunna överleva på studiemedlet utan familj eller extrajobb, menar hon.

Eva Åkesson tycker att undersökningen är ett bra initiativ från Lus sida och hon hoppas att även andra lärosäten tar efter. Nu ligger det på kommunens och andra aktörers bord att ta tag i boendeproblemen.

– Undersökningen är ett första steg. En tydlig kartläggning som visar vad studenterna tycker och vad de vill ha i framtiden. Den visade ju till exempel att det kanske borde satsas på billiga hyresrätter istället för korridorsboende, säger Petter Forkstam.

Text: Matilda Lundahl