”De måste investera i fler studentbostäder”

- in Bostad, Nyheter
@Lundagård

På Delphi i norra Lund ligger studentbostäderna tätt. Robin, Hristiyan, Johanna och Jonathan bor i samma korridor men har alla olika erfarenheter av boendesituationen i Lund.

Johanna Thon kom till Lund i augusti 2008. Hon är utbytesstudent från Tyskland och studerar svenska en termin. Snart är det dags att åka hem. Det gör hon med viss besvikelse över universitetets mottagande av utbytesstudenter. Direkt när hennes antagningsbesked kom ställde hon sig i bostadskö och fick ett rum på Delphi. Men hon hade inte tillgång till rummet förrän den första september och hon kom till Lund redan den 18 augusti eftersom hennes arrival day var då.

– Alla vandrarhem var fullbokade av andra studenter som inte hade hittat boende. Till sist fick jag tips om ett patienthotell på sjukhuset. Där kunde jag bo i två veckor innan jag fick tillgång till mitt rum, förklarar hon.

Det var billigare än ett vanligt hotell men ändå dyrt för en student.

Kände sig inte välkommen

Johanna berättar med viss upprördhet om hur hon inte känt sig välkommen i Lund. Dels på grund av boendet men också eftersom universitetet skurit ner på antalet utbytesstudenter som de tar emot från hennes universitet i Tyskland.

– De måste investera i fler studentbostäder. På grund av de engelskspråkiga mastersprogrammen söker sig fler utbytesstudenter hit. Om det inte finns bostäder till dem kan de inte erbjuda programmen. Det känns som att man inte är välkommen, säger hon.

Robin Andersson har fortfarande inte fått något förstahandsboende hos AFB. Trots att han har stått i kö i ett år.

– Först bodde jag hos en äldre dam som hyrde ut ett rum till mig. Nu har jag fått ett andrahandskontrakt här i ett halvår, berättar han.

Vart han ska bo när hans kontrakt går ut vet han inte. Men än så länge är han inte stressad utan hoppas att det löser sig. Nu ligger han i alla fall bra till i kösystemet.

För hög hyra

För Hristiyan Pavlov och Jonathan Nilsson har boendet aldrig varit något problem. Hristiyan är utbytesstudent från Bulgarien och fick boende när han kom hit. Men genom kompisar har han förstått att det inte alltid är lika lätt. Han trivs på Delphi och tycker läget är bra. Det är nära till skolan och han ser inga problem med att det ligger en bit ifrån centrum. Lund är trots allt en bra cykelstad.

Jonathan är mest missnöjd med hyran.

– Jag har inte haft några problem med bostad men hyran här är alldeles för hög, menar han.

Robin instämmer.

– Ja, det är alldeles för dyrt. Och det är ju svårt att jobba samtidigt eftersom studierna lätt halkar efter då, säger han.

Text: Matilda Lundahl
Foto: Henrik Larsson