Inget akutstöd till kårerna

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

På flera håll i landet har kårer flaggat för att stora delar av verksamheten hotas efter obligatoriets avskaffande.

Trots det har regeringen inga planer på att avsätta extra medel åt kårer som riskerar att gå under.

– Det finns ingen gömd kassakista, sa Eino Örnfeldt från utbildningsdepartementet när han presenterade budgetpropositionen i Lund på tisdagsmorgonen.

Traditionen bjuder att den forne universitetsdirektören Peter Honeth, som sedan 2006 är statssekreterare på utbildningsdepartementet, kommer till Lund ungefär vid den här tiden varje år för att presentera höstbudgeten.

Men i år hade han inte tid.

– Han var tvungen att åka på ett ministermöte i Bryssel, så jag skickades hit i sista stund, säger Eino Örnfeldt.

Han är chef för universitets- och högskoleenheten på utbildningsdepartementet, och har under de senaste veckorna haft ett otal genomgångar med utbildningsminister Jan Björklund, som i den nya reringen fått ansvar för både högskole- och forskningsfrågorna.

Björklund engagerad

Sedan tidigare ligger också grund- och gymnasieskolan på den vice statsministern Björklunds bord.

I förra veckan skrev statsvetarprofessorn Ulf Bjereld att den rutinerade statssekreteraren Peter Honeth i praktiken kommer bli ny högskoleminister eftersom Jan Björklunds schema kommer vara fulltecknat.

Eino Örnfeldt tycker dock inte att Honeths deltagande i ministermötet under tisdagen ska tolkas som ett tecken på det.

– Andra personer kommer ibland att ta representativa uppdrag, men Jan Björklund har visat ett väldigt intresse för högskole- och forskningsfrågorna. Jag tror att det kommer att vara positivt att en så centralt placerad minister har ansvar för den högre utbildningen, säger Eino Örnfeldt.

”Ingen kioskvältare”

Den budgetproposition hade kommit för att presentera innehöll inga större överraskningar, utan det mesta var känt sedan tidigare.

– Det är väl ingen kioskvältare, säger Eino Örnfeldt.

I stället fokuserar regeringen på att fortsätta arbetet med framförallt fyra centrala reformer: Lärosätenas autonomi, ökad utbildningskvalitet, studieavgifter för internationella studenter och forskningssatsningar.

”Roligt få gehör”

I fokus för regeringens ambition att höja utbildningskvaliteten ligger humaniora och samhällsvetenskap.

2012 kommer de områdena tillföras 200 nya miljoner. 2013 adderas 400 miljoner till. Tillsammans med det nya kvalitetsutvärderingssystemet kommer utbildningarna i samhällsvetenskap och humaniora att tillföras 700 miljoner kronor när satsningarna är genomförda 2015.

Resurserna ska gå till att se till studenterna ska få mer lärarledd tid.

Professor Lynn Åkesson, dekan för området för humaniora och teologi vid Lunds universitet, välkomnar de extra slantarna.

– Vi har påtalat resursbristen länge och det är glädjande att vi äntligen fått gehör för våra åsikter, även om detta inte räcker ända fram.

Ger känsla för akademin

Hur mycket mer lärarledd tid det kommer innebära är dock oklart.

– Jag vet inte det än, vi måste räkna på det först. Men det kommer att leda till att vi kan göra sådant vi inte har möjlighet till nu. Till exempel exkursioner, laborationer och workshops. Studenterna kommer få träffa föreläsarna oftare.

Varför är det så viktigt med lärarledd tid?

– Det handlar om mer än bara föreläsningar, det handlar om att få en känsla av vad akademin handlar om och vad det är vi gör som det är svårt att få på något annat sätt, säger Lynn Åkesson.

Inget akutstöd

Känt sedan tidigare var också att regeringen i från och med nästa år kommer anslå 30 miljoner för att stödja studentinflytandet efter obligatoriets avskaffande.

Runtom i landet har flera kårer flaggat för att de kan komma att tvingas slopa stora delar av verksamheten på grund av resursbrist. På Malmö högskola, till exempel, har kåren förlorat nästan alla sina medlemmar. I Lund är kårerna inte lika illa ute. Tarmo Haavisto, chef för universitetets studerandeenhet, ville ändå veta om regeringen har någon beredskap för att stötta kårer i kris.

– I nuläget finns ingen gömd kassakista till det, säger Eino Örnfeldt. Men om det blir aktuellt får vi naturligtvis föra en dialog med det aktuella lärosätet, kommun och region. Vad jag förstår så är Lund inte i denna situation.