Med alla rätt blir det helt fel

- in Krönika/Studentliv, Krönikor

I en tid när alla vet allt går det inflation i kunskapen. I stället blir det finurlighet som blir det verkligt värdefulla. Som tur är kan du lära dig att bli klurig i Lund också, men det gäller att våga. Det skriver Sara Nygren.

Som ny student kommer du att proppas full med en massa skit om allt du måste göra och tänka på. Det ska peppas och taggas till, armbågar ska vässas.

Du ska multitaska, nyttomaximera och överprestera tills du lyckas ta dig in i de mest åtråvärda av salonger.

Förutsättningarna finns i Lund.

Men låt dem inte lura dig att det handlar om kunskap.

För att kunna leva det goda livet som fattig journaliststudent har jag jobbat extra som barnflicka. Snart treåriga Kalle har skrikit åt mig så många gånger att han kan själv när jag försökt visa och hjälpa till.

Storasyster Maja är sex år och gör det mesta rätt från början, men kommer snart att få lära sig tvivla på det. Rätt nyligen började hon nämligen skolan.

Det är ingen slump att åldern då vi som barn slutar hävda att vi kan själva sammanfaller med åldern då vi börjar skolan.

Inte sällan hör man folk slänga ur sig att ju mer de lär sig, desto bättre förstår de hur lite de kan.

Det är självklart inte bara korkat sagt utan det är också en oerhört träffande beskrivning av hur vi beter oss i skolan, och även på universitetet.

Ta bara det där med att helt korrekta svar underkänns så länge de saknar hänvisning till någon annan, lite mer trovärdig tänkare.

Räknar vi ut samma sak själva är informationen meningslös.

Inte konstigt att man blir ängslig.

Faktum är att vi i dag kan så mycket att det gått fullständig inflation i kunskapen. Alla kan allt.

Och det vi trots allt inte kan själva kan någon i våra kontaktnät, som är globala och blixtsnabba.

Vad vi borde stimulera på allvar, om vi är det minsta sugna på att bli framgångsrika i framtiden, är vår fantasi.

När antalet människor på jorden med en högskoleutbildning ökar, de ekonomiska maktpositionerna mellan kontinenterna skiftar och gränserna luckras upp så händer något med värdet av vår kunskap. När samma kompetens finns överallt på jorden kommer ingen vilja betala några förmögenheter för det just vi kan.

Finurlighet, däremot, förmågan att lösa problem på nya sätt, det kommer man att betala precis hur mycket som helst för.

Det är upp till dig nu. Håll dina idéer högt och låt inte din prestationsångest hindra dig från att lita på att det som känns gött är rätt, även om det verkar vansinnigt till en början.

Du ska bli allt det du drömt och du ska bli det nu. Förutsättningarna finns i Lund.

Jag tror nämligen att de som kommer längst är de som, när andra funderar på varför, i stället frågar sig en helt annan sak: Varför inte?