”En miss att inte reagera”


- in Nyheter, Studentliv
@Gustaf Eriksson

Tanken med djungeltemat var utklädnader som djur och växter, vi förutsåg inte att det skulle tolkas så fel. Det skriver Hallands nations kurator Ellinor Lavesson i ett pressmeddelande. Nu ska nationen införa nya rutiner.

”Med anledning av den artikel som publicerats på Lundagård.se I dag önskar vi

kommentera händelsen i lördags.”

Så inleds ett pressmeddelande som Hallands nation skickade ut efter Lundagårds avslöjande om studenterna som klädde ut sig till slavar på en jobbarsittning på lördagen.

I pressmeddelandet skriver kurator Ellinor Lavesson att hon och nationen beklagar att händelserna upprört flera festdeltagare. 
“Vi är naturligtvis väldigt ledsna över att någon av våra besökare känt sig kränkt och ser allvarligt på situationen”, skriver hon.

Ville se djur och växter

Vidare hävdar kurator Lavesson att tanken med djungeltemat var att gäster skulle klä ut sig till “djur och växter”:

”Vi förutsåg inte att detta skulle tolkas så fel. Det var en obetänksamhet från de som klädde ut sig och en miss från vår sida att vi inte reagerade.”

”Fördömer rasism”

Nu kommer nationen att förändra rutinerna, och Ellinor Lavesson efterlyser dialog:

”Hallands nation fördömer givetvis alla uttryck för främlingsfientlighet eller rasism i vårt samhälle. Vår verksamhet bygger på att samtliga studenter skall trivas och känna sig välkomna på nationen, oavsett deras bakgrund.

Det inträffade kommer att leda till förändrade rutiner vid våra temamiddagar och övriga arrangemang på Hallands nation. Vi välkomnar en dialog med alla som kan hjälpa oss i vårt arbete för att detta inte skall hända igen.”