Integration i fokus på studentteaterns panelsamtal

- in Studentliv

Hur ska etablerade svenskar integreras? Det är en av kärnfrågorna när Tamams studentförening och Lunds studentteater bjuder in till samtal inför premiären av Utvandrarna.

– I den stora samhällsdebatten sägs ofta att bra integration är när en person har fått ett jobb eller har lärt sig språket och regler. Vi vill flytta fokus till det personliga planet av integration genom att jobba för att folk ska få en möjlighet att lära känna varandra, berättar arrangören Karin Gréen  som också deltar i tisdagens panelsamtal.

I en stad där universitetet spelar en stor roll är det svårt att bortse från att studentlivet spelar en viktig roll för Lund och därför bör inkluderas i ett samtal om integration, tycker Karin Gréen.

– Människor i Lund rör sig i skilda sociala sfärer. Vårt mål med samtalet är att ge nya fördjupade tankar om integration och framför allt nya perspektiv på staden Lund, säger Karin Gréen.

Under tisdagens panelsamtal kommer scener ur pjäsen Utvandrarna, med premiär på fredag, att fungera som backdrop för diskussionerna.

– Ett samarbete mellan Tamams studentförening Tsil och Lunds studentteater har varit aktuellt under våren och därför passade det bra att sätta upp just Utvandrarna, säger pjäsens regissören Mette Sjölin och fortsätter:

– Vi vill att en person som gillar Vilhelm Mobergs böcker ska kunna se föreställningen och få den klassiska delen av berättelsen samtidigt som man ska få en aha-upplevelse av den här versionen som sätter in problematiken i dagens samhälle, säger Mette Sjölin.

Tamam studentförening i Lund jobbar med integration på det personliga planet, något som de tycker saknas i den stora samhällsdebatten. En förhoppning med morgondagens panelsamtal och pjäsen är att betraktaren ska få en insikt om vilken roll man själv spelar i samhället.

– Går vi ut i en SFI-klass och säger att ni ska lära känna de etablerade svenskarna är det ingen som höjer på ögonbrynen. Men när vi kommer ut i en klass här på universitetet, med en stor andel etablerade svenskar, och säger att de borde lära känna en SFI-klass är det flera som inte förstår poängen, säger Karin Gréen.