Surrealistisk jakt på svenskhet

- in Kultur & Nöje, Recension

Färgstarka karaktärer i surrealistisk drömvärld undrar vad svenskhet egentligen är i Lunds studentteaters uppsättning Jakten på en Bellmanofon. Föreställningen levererar mysiga moralkakor och lättsamma lustigheter, tycker Lundagårds recensent.

Jakten på Bellmanofonen är en resa till livet efter detta. Eller snarare livet mellan livet och livet efter detta. Efter en hetsig och ångestladdad inledning dras publiken med karaktären Anni in i mellanspelet – mellan liv och död. Trots ett flitigt nämnande av Gud eller ”han däruppe” är det inte någon kristen skärseld vi landar i. Istället utspelar sig mellanspelet i en surrealistisk drömvärld där själar möts. För att kunna återvända till sina slumrande kroppar måste de hitta Bellmanofonen, vad det nu är, och vinna ett spel där svenskhet ska definieras.

Hur definieras nationell tillhörighet? Ligger det i seder och traditioner? Eller i allt det där obekväma vi helst inte vill kännas vid – som att inte se främlingar i ögonen eller att ständigt längta efter nästa årstid? Är det klimatångest och missnöje med skeva skönhetsideal? Bör vi ens definiera nationell tillhörighet? Temat är nästan skavande rätt i tiden men diskussionen får inte riktigt lyfta utan stannar på en ganska käck nivå.

Den stora behållningen är de brokiga och varma karaktärerna. Alla med egna skavanker och olika kval. Gemensamt, utöver att de befinner sig i ett tillstånd mellan levande och döda, är deras förmåga att locka till skratt. Det är uppfriskande att se de komiska replikerna spridda i ensemblen istället för att enstaka karaktärer ska stå för skämten.

Inre demoner de flesta unga studenter kan känna igen sig i varvas med samhällsfrågor, absurditeter och lättillgänglig humor. Mina tankar förs till tv-tablåns eftermiddagsprogram jag brukade titta på i mellanstadiet. Där levererades enkla moralkakor av lättsamma karikatyrer som drog kvicka skämt. Föreställningen känns lite som en motsvarighet för studenter, lättsmälta tankar om livet och framförallt riktigt roligt.

Lunds studentteater ger ”Jakten på en Bellmanofon”

  • Var: Lilla Salen i AF-borgen
  • När: URPREMIÄR 11 december kl. 19:00
    12 december kl 19:00
    13 december kl 15:00 och 19:00
    14 decmeber kl 14:00
  • Biljetter: Studentlundsmedlem 90 kronor, Ordinarie 130 kronor. Köpes via http://www.biljett.studentlund.se/

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

I Lund är jag gammal, i Malmö evigt ung

Glöm presidentvalet! Här är valet du borde bry